Spires om Dolphins storhet: "Fantastiska människor"

Det är inte bara sportsligt som Dolphins imponerat på säsongens stora värvning, Nick Spires. "Det är fantastiska människor som finns här", sa han i guldyran.

"Här har jag hittat tillbaka till mig själv", säger Nick Spires.

"Här har jag hittat tillbaka till mig själv", säger Nick Spires.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Basket2023-05-09 14:57

Den svenske landslagsmannen var något av Mikko Riipinens drömvärvning och Adam Ramstedts bästis hade höga förväntningar på sig när han anlände till Stadium arena från polska PGE Sponjia Stargard.

Definitivt en värvningsbomb av det kraftigare slaget i basket-Sverige när han presenterades i slutet av juli förra året.

Men vägen till succé i Dolphins var långt från spikrak för Spires, som förutom drygt två ligasäsonger i Södertälje haft sin karriär i Spanien. Den 210 centimeter långe forwarden flyttade till Barcelona redan 2011.

När 29-åringen poserade med guldhatt på skallen och kramades om av mamma Ingrid, pappa Phillip och fästmön Lina som alla fanns på plats under den sjätte finalen, var det stort ögonblick.

De senaste säsonger i proffslivet har varit en berg-och-dal-bana och flytten till Norrköping blev en vändning.

Han är den förste att ta upp framgångsreceptet.

– Det är fantastiska människor som finns här. Tim (Schüberg), Adam (Ramstedt), Nathan (Dawit) och Elias (Desport) välkomnar alla och skapar den miljön som krävs för att ett lag ska kunna ta sig hela vägen. Själv har jag tagit mig igenom en jättetuff period med skador och en tid av dåligt självförtroende. Här har jag hittat tillbaka till mig själv. Jag är alltid hård mot själv, men jag är jättenöjd med säsongen. Har hållit mig hel och vi får vinna SM-guld. Bättre än så blir det inte, säger han till Sporten.

Spires påminner om styrkan hos mästarna.

– Det är som är så jäkla fint med det här laget, att det alltid finns en spelare som kliver fram. Devonté (Green), Nathan, James (Murray-Boyles), Marcus (Tyus), Adam, Tim... det är helt otroligt.

Och i kväll var det en kille som heter Nicholas Spires...

– Ha, ha, det var skönt att stänka in de där skotten och stänga matchen. Det var jätteskönt att se bollarna gå i, att få den där energin som man vill åt, konstaterade storvärvningen som hinkade i viktiga 76–63 och 79–65 i sista perioden när Borås fortfarande hade ork kvar att utmana i matchen.

Nick Spires passar på att hylla många inblandade. Både i och utanför kärnan.

– Det är lagkemin som gör det, alla är på samma plan. I slutändan har det lönat sig med de här fina relationerna. All kredd till coacherna och alla de som jobbar i det tysta. Deras arbete är verkligen anmärkningsvärt. Att Norrköping lyfter intresset för hela ligan och Sverige är häftigt, och inte något att ta för givet.

Är det här större än guldet med Södertälje?

– Efter den personliga resan, ja. Men att jämföra guld ska inte göras. När man vet hur sällsynt sånt här firande kan vara då vill man bara passa på och njuta. Det ska jag göra i ett par dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!