Såg skärrade ut – sedan fanns bara ett lag på banan

Norrköping Dolphins förlorade mot ett favorittippat Maroussi. Här är Axel Lundells tre punkter från den första Europe Cup-matchen.

Tim Schüberg kämpade och slet men lyckades bara göra tre poäng i matchen.

Tim Schüberg kämpade och slet men lyckades bara göra tre poäng i matchen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Basket2024-10-09 21:46
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NIVÅSKILLNADEN

Dolphins har under Champions League-kvalet haft problem tidigt under matcherna. Det hade man inte den här kvällen. Man spelade aggressivt, tog sig till korgen, satte treor och tappade inte bort sig i försvaret. Ett tag såg grekerna ganska skärrade ut, började gnälla på varandra och fick inte anfallsspelet att flyta. Men desto längre halvleken gick ju mer tog man tag i matchen. Dolphins ska ändå ha en eloge för den första halvleken och sättet som de valde att attackera den på. 

I den andra halvleken fanns det, tyvärr för Dolphins-fansen, bara ett lag på banan. 

Grekernas välavlönade spelare satte en ohygglig fart och gjorde stundtals poäng i varje anfall, medan Dolphins fick slita hårt för att få i bollen. Och det är inte konstigt att det blev den här matchbilden till slut. Maroussi BC har flera spelare som troligtvis tjänar nästan lika mycket som hela Dolphins trupp och skillnaden bör minst vara så här stor. I slutändan ska Dolphins vara nöjda med första halvlek och med att man aldrig gav upp, trots att det blev tufft i andra.

TAKTISKA DRAGET

Dolphins stora spelare sattes på prov. Den 213 centimeter långe serben Miroslav Raduljica, med NBA-meriter på CV:et, var inte den lättaste spelaren att handskas med under korgarna. Han fick till och med den 211 centimeter långe Sebastian Forsling att se ut som en forward i vissa situationer. Och just Forsling fick chansen att spela mot den långe serben en hel del i första halvlek och gjorde det bra. 

Jag har inte varit helt såld på Forsling under upptakten av säsongen, men han skötte sig riktigt bra under korgarna. Han dunkade, blockade och vågade sätta in kroppen framför Miroslav Raduljica. Min känsla är att Mikko Riipinen ville använda sig av Forsling tidigt under matchen för att inte Shane Hunter skulle hamna i foulproblem, och det draget funkade. Hunter fick spela i princip hela den andra halvleken i stället och var kanske Dolphins bäste spelare då. Hade han fått stångas mot Raduljica hela första halvlek, hade han troligtvis blivit utfoulad i andra.

HAN TOG ÖVER

De flesta som följt SBL under en längre tid minns hur bra Elvar Fridriksson var i Borås säsongen 2019/2020 – och han har inte blivit sämre. 

Han var nyckeln i grekernas anfallsspel och gjorde stundtals vad han ville. 13 poäng och 13 assister säger en hel del. Den isländske guarden besitter en enorm fart och Dolphins visste inte hur man skulle stoppa honom.

Matchfakta

Maroussi BC–Norrköping Dolphins 99–80 (14–19, 30–24, 24–19, 31–18)

Europe Cup gruppspel

Poänggörare, Dolphins: Dévonte Green 18, Marcus Tyus 17, Shane Hunter 16, Pierre Hampton 12, Daniel Love 6, Keenon Cole 5, Tim Schüberg 3, Sebastian Forsling 2, Tim Jonsson 1.