Rasar mot experten – efter utspelet i tv-sändningen

Expertkommentatorn Jonte Karlsson påstod i sändning att Dolphins tränar på filmningar. Det får Mikko Riipinen att rasa. "Otroligt oseriöst. Jag tar det personligt", säger coachen.

Jonte Karlsson är bland annat krönikör på SBL:s hemsida och expertkommentator på Expressen och NTM:s direktsändningar.

Jonte Karlsson är bland annat krönikör på SBL:s hemsida och expertkommentator på Expressen och NTM:s direktsändningar.

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Basket2024-01-05 15:00

Det var i torsdagens direktsända möte mellan Dolphins och Borås som Jonte Karlsson anklagade regerande mästarna för att träna på att filma och förstärka situationer. 

"Det är knappt så att jag törs berätta det, men jag har hört av spelare som varit i Norrköping att där tränar man på att floppa. Jag blev så paff och jag vet inte om det är sant, för jag har inte sett det", sa Karlsson bland annat.

Dolphins-ledningen gick i taket efter matchen, när det här blev känt. Lagets team manager Robin Svensson skickade ut en försvarstweet kort efter slutsignalen och coachen Mikko Riipinen fick snabbt vetskap om vad som hade sagts.

Riipinen har själv lyssnat igenom sändningen. Dagen efter matchen är han förbannad, ledsen och känner sig orättvist anklagad – för att uttrycka det milt.

– Nummer ett: jag kan inte tala för hela Norrköping Dolphins historia men under mina år som huvudtränare har vi aldrig pratat om, tränat på eller uppmuntrat någon att floppa eller filma. Aldrig. Det är absolut trams och du kan fråga vilken spelare som helst om det, säger han och fortsätter:

– Det andra är att det är otroligt oseriöst av Jonte, någon med den plattformen i en officiell position, att göra det här i en direktsändning.

Har du hört något liknande tidigare?

– En sån här oseriös anklagelse har jag aldrig varit med om, inte från Jonte eller någon annan. Jag tar det personligt. Folk skriver till mig och undrar om det är sant. Det här gör mig genuint ledsen om jag ska vara ärlig. Det landar på mig och staben. Allt vi försöker göra är att vara ett bra basketlag, engagera publik, hjälpa och inspirera barn att spela basket, skapa oförglömliga minnen för människor. Så får vi det här.

undefined
Mikko Riipinen är förbannad över filmningsanklagelserna.

Riipinen tycker inte att det är någon förmildrande omständighet att Jonte Karlsson poängterar att han inte vet det här säkert själv, utan hänvisar till andra.

– Då kan man inte sitta i en direktsändning och säga något som är ryktesbaserat. Vad är det för nivå att hålla? Om han hade skrivit det på sin privata Facebook är det en annan sak, även om han är en officiell person som skriver SBL-krönikor och jobbar med Expressen. Men att säga det i sändningen, i vår hall, det är helt bisarrt. Det måste vara mycket mer substans om man ska säga något sådant.

Dolphins klubbdirektör David Bergström håller med sin coach.

– Det är horribelt och ett riktigt slag under bältet på vår förening. Ett hån mot oss. Vi spelar väl för bra basket helt enkelt. Det finns en stor avundsjuka där ute och folk försöker komma åt oss på olika sätt. Jag är otroligt besviken på att Jonte sitter och säger en sån här sak i direktsändning, av ett rykte som ingen vet vad det kommer ifrån. Jag känner mina coacher och spelare väl och det har i alla fall inte hänt under mina år här att vi har tränat på att filma, säger han.

undefined
David Bergström, klubbdirektör i Dolphins.

Dagen efter utspelet tar Jonte Karlsson delvis tillbaka det han sade i direktsändningen, att Dolphins skulle träna på filmningar.

– Jag kan inte säga vem eller vilka som jag har hört det ifrån. Jag har ju inte varit på någon träning och kan inte veta eller ha bevis. Men jag vet att det förekommer i andra lag, och då väckte jag frågan. Jag tyckte det var på sin plats och jag driver också en kampanj mot att floppa. Jag har påpekat det här i många andra sändningar också och det är ingen annan som har blivit förbannad då. Jag har å andra sidan inte sagt att någon tränar på det, men att det förekommer, säger han.

Dolphins försäkrar att de aldrig har tränat på det eller uppmuntrat att filma.

– I så fall får jag be om ursäkt. Om de inte gör det så är det väl jättebra i så fall. Det var ingen mening att det skulle bli en stor sak av det här. Jag har som sagt ingen substans, mer än ett rykte. Sen vet jag inte om det är något att gå i taket för. Vi som har hållit på med basket länge vet att det har förekommit i tidigare lag i Sverige, även på min tid. Det här slank ur mig vid ett tillfälle, när Mikko klagade över att Borås floppade. Då hade jag det här i bakhuvudet. Men det är inte så jäkla lätt att hålla ordning på allt man säger under två timmar och en kvart, och sen är det en mening som lyfts fram. Det är alltid någon som är förbannad över något. I dag är det säkert någon i Nässjö eller Luleå som kommer bli det för att jag säger någonting. Men det är lite min uppgift också, att försöka väcka frågor och debattera, säger Jonte Karlsson.

undefined
Jonte Karlsson är bland annat krönikör på SBL:s hemsida och expertkommentator på Expressen och NTM:s direktsändningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!