Manar till tålamod efter förlustsviten

Fem raka förluster men i Dolphins jagar man inte upp sig. "Det är inget som oroar mig, spelarna eller klubben", säger coachen Mikko Riipinen.

Mikko Riipinen ser utvecklingen som viktigast.

Mikko Riipinen ser utvecklingen som viktigast.

Foto: Christer Gustafson

Basket2019-11-08 07:00

Dolphins nybygge har varit med i alla matcher så här långt, oavsett motstånd. Dock har man haft svårt att knyta ihop säcken. Därför har man "bara" två segrar på åtta matcher så här långt.

– Det finns en vinnarkultur i den här stan, och det ska vara så. Vi vill inte heller vara i en annan miljö, där vi bara bedömer prestationer, men man måste ha lite tålamod, säger Mikko Riipinen inför fredagens hemmamöte med Södertälje.

Den utstakade vägen har varit så här. Det handlar om att göra något nytt och bygga på lång sikt med en bantad budget. 

Ingen oro över fem raka förluster?

– Det är inget som oroar mig, spelarna eller klubben. Sedan är det klart att vi vill ha något annat resultatmässigt men våra prestationer har generellt sett, förutom några minuter i matcherna samt Djurgården borta, varit bra sett till våra förutsättningar. Den kravställning vi har, just nu, handlar om att skapa mer skott, involvera fler spelare och utvecklas för varje match.

Hur länge kan man tänka så innan resultaten blir avgörande ändå?

– Jag är beredd att driva det här extremt långt. Det är klart att det finns en resultattavla av en anledning men man glömmer lätt att vi bygger om helt med nya spelare, ett nytt spelsätt och till och med en ny styrelse. Skulle man göra det på en säsong vore det nästan ett mirakel. Det här är ett flerårigt projekt där vi vill bygga en vinnarkultur, även i resultatmässigt dåliga perioder.

Mikko Riipinen känner inte heller att hans spelare påverkas av att man har fem raka segrar.

– Det är väl tur i oturen med att vara orutinerad. Man har inte varit med när det gått varken bättre eller sämre eller vunnit fler eller färre matcher. Om det varit många som varit på sitt sista år skulle vi löpt en större risk till frustration. Jag ser bara ett lugn i gruppen.

Är det en positiv grej att ta med sig att ni ändå varit med i alla matcherna?

– Definitivt. Det visar på kvalité. Vi har inte varit med för att vi har överpresterat heller, vi har egentligen skjutit ganska risigt mot vad vi själva tycker. Ändå har vi kunnat pressa lag som Borås borta. 

Inte det lättaste att försöka vända trenden mot just Södertälje?

– Det blir något redigt att bita i men om vi ska vända på det resultatmässigt finns det inget bättre än att slå de regerande mästarna som kommer med en Euro Cup-vinst med sig.

Dolphins är skadefritt inför matchen i Stadium Arena.

Mikko Riipinen ser utvecklingen som viktigast.
Mikko Riipinen ser utvecklingen som viktigast.
Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!