Hoppas Riipinen kan förbli oförstörd

Leda ett lag, vinna matcher och hålla samman en grupp. Varför nöja sig där? Mikko Riipinen gör det inte – och jag hoppas han förblir det här drivna charmtrollet ett bra tag till.

Mikko Riipinen visar upp en annorlunda coachsida.

Mikko Riipinen visar upp en annorlunda coachsida.

Foto: David Iwung

Basket2019-11-22 21:35

"Missade jag dig eller blev det inget". 

Sms-meddelandet tidigare i veckan brände till i fickan.

Ett obehagligt stänk av dåligt samvete fläckade ned förmiddagen som i stället för att bedrivas i Stadium Arena och Dolphins träning fick vikas åt de nya (och parodiska) turerna efter allsvenskans sista omgång i Norrköping.

Mikko Riipinen höll förgäves ett öga efter en reporter och undrade varför han inte fick svara på frågor när han avslutat träningen. 

Det säger en del om vad det är för person som tagit över Dolphins. Den här rookien har inte förstått att man inte gör så. 

Den oskrivna regeln mellan tränare och reportrar på den här nivån är inte att söka sig till frågorna. Huka dig för kameran. 

Agera som sju minuter efter träningen vänder upp och ned på all planering och att det är en uppoffring att ta sig tid. 

Skicka ett sms om var vi är – vem fan tror Mikko Riipinen att han är?

I ett försök att berätta om den bild som tornat upp sig sedan 31-åringen tog över Dolphins har det mer och mer klarnat att det finns en betydligt mer utstuderad plan än att vinna matcher. 

Det är fortfarande ett ändamål, självklart, men Riipinen har ambitioner som är större och egentligen mer betydelsefulla än så.

Den här gröngölingen som sa upp sig från jobbet som rådgivare på Folksam och bytte den assisterande kostymen mot att bli headcoach har gett ett oväntat gediget intryck från dag ett. 

Två tryggt cementerade fötter på jorden. En spiknykter syn på var klubben står och att det inte kommer spelas om något SM-guld den här säsongen. Eller nästa. 

Mikko Riipinen vill att Dolphins ska vara Norrköpings lag. Han tar gärna rollen som lokalpatriot och ser gärna till att hylla Norrköpingsgrabbarna extra för att förstärka bilden av stadens lag. 

IFK Norrköping och Vita Hästen leder med hästlängder, har ett ointagligt försprång rent av, men det är en nobel kamp att ta och inget som Mikko Riipinen behöver. 

Han hade inte behövt skeppa hem Kareem Canty heller men när amerikanen valde inte fira loss med laget efter den dubbla övertidsrysaren mot Nässjö insåg Riipinen ett blivande orosmoment, kallade in Canty för ett snack och kallade in Jeril Taylor. 

Det finns således en ledare som inte backar för det obekväma, men än så länge är det en oförstörd coach som vill vara så mycket mer. Så mycket mer än vad han  behöver vara. 

Mikko Riipinen
Mikko Riipinen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!