Håll i er – det kan bli åka av i år

Norrköping Dolphins var helt överlägset i hemmapremiären mot Östersund och vann med klara 108–44. Här är Henrik Jonssons tre punkter efter segern.

Miya Crump och Norrköping Dolphins imponerade i hemmapremiären mot Östersund. Det blev en förkrossande seger för hemmalaget som visade att de blir att räkna med i år.

Miya Crump och Norrköping Dolphins imponerade i hemmapremiären mot Östersund. Det blev en förkrossande seger för hemmalaget som visade att de blir att räkna med i år.

Foto: Jeppe Gustafsson

Basket2024-10-06 16:40
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ETT BYGGE MED POTENTIAL

Två matcher. Två segrar. Efter den inledande vinsten borta mot Eos förra helgen gjorde Dolphins på söndagen processen kort med Östersund i hemmapremiären. Klasskillnaden var enorm. 108–44 säger det mesta. Gästerna var aldrig nära att störa Dolphins. 

I våras tog det stopp i semifinalen för Kevin Taylor Lundgrens bygge. I år känns det som att laget har alla möjligheter att upprepa den bedriften och till och med göra något bättre än så. Bredden imponerar den här säsongen. De tre amerikanskorna Miya Crump, Asianae Johnson och Laura Stockton ser alla riktigt bra ut. Där har Dolphins scoutat väl och verkligen träffat rätt i år. Men flera av spelarna som varit här tidigare ser också ut att ha tagit kliv. Systrarna Matilda och Kajsa Åhlberg stod för starka insatser mot Östersund och unga Emmy Ersdala visade att hon är redo för större uppgifter den här säsongen. Det finns en riktigt stor potential i det här gänget. Håll i er! Det kan bli åka av i år.

SNIPERN

Att hon kan dra i skott utifrån är ingen hemlighet. Mot Östersund visade Matilda Åhlberg att hon är en av ligans vassaste på det. Det sa bara swish – gång efter gång. Hon matade i trepoängare och såg till att hemmalaget kunde segla ifrån till en ledning som blev så stor att gästerna inte hade någon chans att komma ikapp. 24-åringen som är inne på sin fjärde säsong i Norrköping har vuxit ut till en allt viktigare pjäs i laget och av söndagens insats att döma ser det ut som att hon är redo att axla ett ännu större ansvar den här säsongen. Hon får trepoängskyttet att se enkelt ut, och det är ingen liten bedrift.

HEMVÄNDARNA

Det var gott om Norrköpingsfostrade spelare på golvet i Stadium Arena på söndagen. Dolphins har sin beskärda del av egna produkter, och i motståndarlaget Östersund spelar såväl Saga Eklöf som Ida Ojala. Båda två från Norrköping och med en bakgrund i Dolphins.

Saga Eklöf, som lämnade delfinerna för Östersund inför förra säsongen, visade att hon vuxit som spelare och tog för sig ordentligt på planen. Hon stod för fem poäng och fick gott speltid hos gästerna. Ida Ojala uppmärksammades inför matchen och fick några uppskattande ord av Dolphins klubbdirektör David Bergström. Hon är fostrad i klubben och är nyss hemkommen efter tre år på college i USA. Nu fortsätter hon karriären i Östersund där hon ser ut att få en betydande roll. 

Matchfakta

Norrköping Dolphins–Östersund Basket 108–44 (28–18, 31–18, 28–4, 21–14)

Poäng, Dolphins: Matilda Åhlberg 25, Laura Stockton 20, Sofia Pelander 15, Asianae Johnson 13, Kajsa Åhlberg 12, Emmy Ersdala 7, Miya Crump, Rakel Gyberg 6, Olivia Hultgren och Maja Dilén 2.

Publik: 648.