"Ett problem för motståndarna – där har Riipinen gjort ett fynd"

Långt ifrån ett färdigt lag – men redan nu skickligt nog för att avfärda ett hajpat Köping. Och i SBL har Dolphins tiden för att hitta spelet.

Mikko Riipinen fick se Norrköping vinna första SBL-matchen för säsongen på lördagen.

Mikko Riipinen fick se Norrköping vinna första SBL-matchen för säsongen på lördagen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Basket2024-10-12 18:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

BEHÖVDE LÄMNA NORRKÖPING

Han var en av spelarna som skakade liv i matchen i andra halvlek – och poserade länge och väl efter att ha dragit i en trea till 71–78 i fjärde perioden.

Hugo Bergström ser ut att trivas med sitt nya hem.

Kan tro det. För första gången i karriären har 23-åringen en bärande roll. Han spelade mer än någon i sitt tidigare lag, nära 30 minuter, och stod för 17 poäng och 5 assister. Visst, Norrköpingssonen stod för en del misstag, men med större ansvar kommer växtvärk. Guarden var matchens behållning och kan bli en av ligans genombrottsspelare i år.

Han gjorde det enda rätt. Han behövde lämna Norrköping.

För i ett lag där Devonté Green kan lämna golvet med sex skottförsök, hur hade Hugo Bergström fått utrymmet att utvecklas?

Nu räckte det ändå inte mot de regerande mästarna. Köping är inget dåligt lag, men behöver skjuta både oftare och bättre utifrån för att hota på allvar.

SÖKES: RYTM

Dolphins prestation i segern med 94–85 var okej och ett steg framåt från premiären. Inte mycket mer. Inledningen och tredje perioden var allt annat än bra.

Med tanke på att laget sköt 55 procent från golvet och över 40 procent från trepoängslinjen är det kanske motvalls, men Dolphins ser ännu ut som en grupp som letar.

Letar efter roller och rytm.

Givet att nyckelspelare som Devonté Green och Pierre Hampton varit skadade under delar av säsongsupptakten är det inte märkligt. Men det handlar också om att laget spelar lite annorlunda nu.

Förra säsongen spelade mästarlaget väldigt ofta via Adam Ramstedt. Nu är det mer guardorienterat. Och under de sämre offensiva perioderna blir det mer studs än attack och bollrörelse.

I SBL har Dolphins både tiden att hitta rytmen – och den individuella kvaliteten för att avgöra ändå. Vilket matchen mot Köping visade.

NYFÖRVÄRVET ÄR ETT FYND

Shane Hunter kommer att vara ett problem för motståndarna i SBL.

Den amerikanske centern, som anslöt direkt från college, har sett bra ut under Europaspelet.

I de två första ligamatcherna har han dominerat.

Köping har en offensivt skicklig center i Dwight Wilson III. Men defensivt hade han inget att komma med mot Hunter. Dolphins center hällde i 20 poäng, rev ned sju returer och adderade två blockar – på mindre än 22 minuters spel.

Det återstår att se om han kan närma sig Adam Ramstedts nivåer av defensiv påverkan. Men offensivt har 23-åringen en fin touch som poänggörare och är en mycket spänstig returtagare. I synnerhet hans kvicka "andrahopp" sticker ut runt korgarna.

Där har Mikko Riipinen gjort ett fynd.

Matchfakta: SBL Herr

Köping–Norrköping Dolphins 85–94 (21–27, 22–33, 23–9, 19–25)

Poäng, Dolphins: Shane Hunter, 20, Marcus Tyus 14, Keenon Cole, 14, Pierre Hampton 13, Devonté Green 12, Nathan Dawit 11, Tim Schüberg 7, Daniel Love 3.

Publik: 743.