Dolphinsspelaren om släktskapet med Obamas

Ledarskapet finns i släkten – men Leslie Robinson skiljer sig från Barack Obama på en väsentlig punkt. "Jag är inte intresserad av politik", säger Dolphinsspelaren.

Donald Trumps nuvarande presidentskap är inte helt okontroversiellt.

Donald Trumps nuvarande presidentskap är inte helt okontroversiellt.

Foto: Bildbyrån

Basket2019-10-20 13:50

Idrotten öppnar inte bara upp möjligheter. Den gör världen mindre och historierna större. 

Leslie Robinson har via Corvallis i Benton County, Oregon, och sociologistudier på mäktiga Princeton University hamnat i Norrköping Dolphins.

Kanske inte en resa som triggar i sig, men väver vi in att 23-åringen var inbjuden på WNBA-camp vid två tillfällen och att hon seriöst funderade på att lägga av med basket är det genast mer intressant att hon i stället sitter som lagkapten i den svenska ligaettan. 

Och att hon gör det i egenskap av brorsdotter till Michelle Obama gör att man vill kasta frågorna över Leslie Robinson som inte direkt är ovan att berätta om släktskapet till USA:s tidigare president och landets före detta First Lady. 

– Det har definitivt blivit en del frågor om det. Det är svårt att undvika, men för mig är det vad det är. Mina lagkamrater och vänner fokuserar inte på det, säger Leslie vars pappa Craig Robinson är storebror till Michelle Obama.

– Våra familjer är ganska nära men alla är äldre nu och upptagna på olika sätt med college, jobb och jag är här i Sverige. Det är inte vad det var tidigare när alla sågs när det var högtider och vi bodde närmare varandra, men vi håller kontakten. Det är konstant kommunikation inom familjen, berättar Leslie.

Under sin uppväxt var det en naturlig del att träffa paret Obama. 

– Han är en normal kille. Omtänksam och passionerad. Vad du ser är vad du får. Han är genuin och det är därför folk beundrar honom. För mig är det familj, de gifte sig innan jag föddes. De har funnits där i hela mitt liv, menar Leslie.

Är du intresserad av politik?

– Nej, inte alls om jag ska vara ärlig. Jag hänger med för att hålla mig uppdaterad och röstar, men annars ser jag mig inte välja den yrkesbanan. 

Har du en åsikt om den nuvarande presidenten? 

– Jag vill inte säga för mycket men vi hoppas på något bättre. Jag tycker det sociala klimatet i USA kan vara bättre. Många håller med, jag vill inte prata för mycket om det men alla som har en hjärna vet vad som pågår.

Hur kan ett land gå från att välja Obama till Trump?

– Det är som många redan har sagt: han (Trump) sa mycket vad folk tänker. Det visar att vi kanske tror att vi har utvecklats som land eller värld, men det har vi inte. Jag tror att mångas riktiga jag kom fram när han talade till dom. Vi måste fortsätta lära våra unga och informera. Det finns mycket som kan utvecklas i hur vi tänker och lever. 

Med så starka ledare i släkten – är du en ledare?

– Jag försöker men jag vet inte om det är en ärftlig egenskap. Jag försöker lära mig av personer runt mig. Hela livet har jag försökt vara ett bra föredöme och säga till när något inte är bra. Att leda ett lag är att se alla. Fråga hur de mår och ha kul. Det är ett spel vi älskar och som vi håller på med för att vi vill. Spela basket ska vara roligt.

Det kan vara en tunn linje?

– Så är det. De gäller att veta när det är dags att bli allvarlig men samtidigt få alla att slappna av.

Leslie Robinson gör sin andra proffsvända utomlands. Innan Norrköping spelade 23-åringen för tyska Krofdorf Knights.

15,3 poäng, 8,3 returer och 2,5 assist är det fina snittet så här långt i ligan.

– Det var inte givet för mig att fortsätta spela efter college, jag visste inte vad jag ville. Hoppa på ett jobb eller fortsätta? Jag är glad att det blev basket. Jag älskar det här.

"Jag har spelat basket mot honom", säger Leslie Robinson om Barack Obama. Dolphins amerikanska är faster till Michelle Obama.
"Jag har spelat basket mot honom", säger Leslie Robinson om Barack Obama. Dolphins amerikanska är faster till Michelle Obama.
Dolphins lagkapten

Namn: Leslie Robinson.

Position: Forward.

Faster: Michelle Obama, USA:s tidigare First Lady. 

Från: Corvallis, Oregon.

Klubbar: Corvallis (High School), Princeton University,  Krofdorf Knights (Tyskland), Norrköping Dolphins.

Snittar: 15,3 poäng, 8,3 returer, 2,5 assist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!