"Det tror jag är ett genidrag"

Norrköping Dolphins vann enkelt och planenligt första träningsmatchen hemma mot Fryshuset. Här är Axel Lundells tre punkter från matchen.

Shane Hunter var en av debutanterna i Dolphins-linnet.

Shane Hunter var en av debutanterna i Dolphins-linnet.

Foto: Axel Lundell

Krönika2024-08-27 21:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dolphins bredd

Det är alldeles för tidigt att dra några större slutsatser efter en träningsmatch mot superettan-laget Fryshuset. Men något som man redan nu kan se är att laget har ett gäng med kapabla poänggörare. Sedan tidigare finns redan Tim Schüberg, Marcus Tyus och Nathan Dawit som alla vet hur man stoppar bollen i korgen. Till den trion har Dolphins adderat Keenon Cole, Phil Carr (korttidskontrakt), Shane Hunter, Daniel Love, Devonte Green och Pierre Hampton (skadad och spelade inte mot Fryshuset). Alla dessa spelare har kapaciteten att snitta 15 poäng per match i vilken annan SBL-klubb som helst. Det är åtminstone min känsla. Som motståndare kan du få stopp på två, tre eller fyra spelare under en match, men då kan i stället flera andra spelare kliva fram. Detta är något av Dolphins signum och något som jag inte ser att någon annan klubb i Sverige kan mäta sig med. 

Phil Carr

När det stod klart att Pierre Hampton kommer missa den närmsta tiden med en skada agerade Dolpins snabbt och plockade in Phil Carr. Det tror jag är ett genidrag. Den 28-årige amerikanen har varit i klubben tidigare, samt presterat på hög nivå i samtliga klubbar som han varit i sedan han lämnade staterna. Jag poängterar igen att man inte ska dra för stora växlar av matchen mot Fryshuset, men Phil Carr såg glödhet ut. Han stänkte i trea efter trea, rev ner returer och använde sin fysik. Jag tror att Mikko Riipinen litar mycket på amerikanen och min tro är att han kommer få stort förtroende i det stundande Champions League-kvalet. Känslan är att han är i minst lika bra slag som han var när han spelade för Dolphins säsongen 2020/2021. 

Kan Shane Hunter ersätta Adam Ramstedt?

Det har pratats mycket om hur Dolphins ska lyckas ersätta förra säsongens MVP Adam Ramstedt. Den frågan kommer fortfarande att leva kvar ett bra tag framöver, men jag gillade en hel del av det jag såg av Shane Hunter. Den 208 centimeter långe centern stod för många bra aktioner mot Fryshuset. Han är betydligt rörligare och smidigare än vad jag förutspått, samt bättre med bollen i händerna. Han visade även prov på styrka under bägge korgarna och en förmåga att skydda ringen på ett vasst sätt. Precis som alla spelare på planen såg han ringrostig ut ibland, men jag tror att Shane Hunter kommer prestera på en bra nivå under säsongen och göra det som Mikko Riipinen vill. Han kommer inte att kunna ersätta allt som Adam Ramstedt gjorde och stod för, men jag tror att han och de andra nyförvärven tillsammans kan göra att den här truppen håller ungefär samma nivå som fjolårets – men det kommer ta lite tid. 

Matchfakta

Norrköping Dolphins–Fryshuset 9566

Träningsmatch

Poänggörare, Dolphins: Phil Carr 17, Keenon Cole 16, Shane Hunter 15, Marcus Tyus 10, Tim Schüberg 10, Tim Jonsson 10, Daniel Love 8, Devonte Green 7, Sebastian Forsling 2.