Väljer bort svenskt motstånd – för att bli bättre

Nästa säsong tar Hagas riksidrottsgymnasium för basket en ny riktning – med målet att lotsa ännu fler till A-landslaget. Det svenska seriesystemet räcker inte till för det.

På Hagagymnasiet bedrivs Riksidrottsgymnasiet för basket sedan hösten 2023. Instruktören Johan Lind och Camilla Rejsmar, rektor för basketgymnasiet.

På Hagagymnasiet bedrivs Riksidrottsgymnasiet för basket sedan hösten 2023. Instruktören Johan Lind och Camilla Rejsmar, rektor för basketgymnasiet.

Foto: David Hernqvist

Basket2024-05-22 16:00

Hagagymnasiet väljer bort svenskt motstånd. I stället för seriespel i basketettan ska riksidrottsgymnasiet endast möta internationellt motstånd nästa läsår.

– Vi har tittat hur man jobbar i andra länder, som de baltiska länderna, och kommit fram till att om vi ska ta fram spelare som blir proffs utomlands tror vi att de måste spela mot internationellt motstånd redan nu, säger samordnaren och instruktören Johan Lind.

Håller det ekonomiskt?

– Man kan säga att vi byter de pengarna vi lade på division 1-spel och lägger dem på den internationella satsningen, säger rektorn Camilla Rejsmar.

Varför räcker inte det att matcha mot svenskt motstånd?

– Det kanske inte är motståndet i sig. Men det är sättet att spela, det är en högre intensitet och tempo utomlands. I Sverige är lagen vi möter ganska lika och spelar på ett liknande sätt. Utomlands kommer vi möta olika basketstilar, olika kulturer. Det är också en inlärning att se att man kan spela på många olika sätt. Det krävs mer taktiskt tänkande jämfört med hemma, säger Johan Lind.

2023 fick Hagagymnasiet status som RIG, och uppdraget från förbundet är att fostra framtida landslagsspelare. Astrid Vågerud och Leila Bajagilovic är de enda spelarna från Norrköping som går på basketgymnasiet – och de välkomnar förändringen.

– Det kommer att gå snabbare och bli mer intensivt, det utvecklar oss mer. Vi har förlorat på att möta svenska lag som är mer erfarna och starkare fysiskt, tror jag, säger Astrid Vågerud.

undefined
"Men det är sättet att spela, det är en högre intensitet och tempo utomlands. I Sverige är lagen vi möter ganska lika och spelar på ett liknande sätt", säger Johan Lind.
undefined
"Om det är någon gång vi ska förändra sättet att jobba på så är det nu när vi är nya. Går man på ett riksidrottsgymnasium ska man få de bästa möjligheterna att utvecklas så långt som möjligt", säger Camilla Rejsmar.
undefined
Leila Bajagilovic och Astrid Vågerud.
Vad är ett RIG?

Till riksidrottsgymnasium (RIG) kan elever söka sig för att inleda elitsatsning i en idrott.

Det finns två riksidrottsgymnasium för basket i Sverige. I Norrköping och Luleå.

Hagagymnasiets basketprogram hade tidigare status som nationell godkänd idrottsutbildning (NIU). NIU har lokal/regional antagning. RIG har antagning från hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!