Beskedet: Lagkaptenen lämnar Dolphins – klar för utlandet

Lovisa Hjern skriver inte på ett nytt avtal med Dolphins. Guarden är i stället klar för en polsk klubb. "Det var väl aldrig så att jag letade efter att lämna", säger hon.

Lovisa Hjern.

Lovisa Hjern.

Foto: Magnus Andersson

Basket2024-06-23 15:49

Nyheten i korthet

  • Lagkaptenen för Norrköpings Dolphins, Lovisa Hjern, lämnar klubben för att spela i Polen.
  • Hjern kommer att spela för polska Sleza Wroclaw. Hon beskriver flytten som både "kul och spännande", trots att hon ser Norrköping som hennes hem.
  • Beslutet att byta klubb kom efter att Hjern inte hörde mycket från Dolphins angående framtida planer. Hon säger att hon inte letade efter att lämna, men att "möjligheten dök upp".

Efter spel i tyska Saarlouis Royals och spanska Joventut vände Lovisa Hjern hem till Norrköpings Dolphins 2022. Nu står det klart att det inte blir någon fortsättning. Guarden lämnar Dolphins för ett nytt utlandsäventyr.

– Jag har skrivit på ett kontrakt för ett lag i Polen. Det är det som gäller, säger 25-åringen. 

Ny klubb blir polska Sleza Wroclaw från Polens fjärde största stad Wroclaw med drygt 600 000 invånare.

– Det är först och främst kul och spännande. Samtidigt är det delade känslor för Norrköping är hemma och jag har trivts superbra med tjejerna och coacherna. Det var väl aldrig så att jag letade efter att lämna, men den här möjligheten dök upp. Det var svårt att tacka nej, säger Lovisa Hjern. 

Kontraktet börjar gälla första september och varar i ett år. En gammal lagkamrat gjorde att Sleza Wroclaw fick upp ögonen för Lovisa Hjern.

– Vi hade en amerikanska i Lexi Held som jag spelade med för två säsonger sedan. Hon blev upplockad av Wroclaw inför förra säsongen. Som jag förstått på coachen, han skämtade väl lite, men när han tittade på Lexi såg han att de flesta assister till henne kom från mig.

– Coachen har varit på redan under säsongen. När vår säsong tog slut hörde han av sig ganska snabbt och ville att jag skulle komma och spela. 

Lexi Held spelar inte kvar i Sleza Wroclaw. Lovisa Hjern flyttar själv till en främmande stad och klubb.

– Jag försöker inte gå in med för stora förväntningar den här gången. Att åka själv till ett nytt land och klubb är mycket annat än att prestera på topp på plan. Jag ska ta med mig sakerna jag gör bra i Sverige.

undefined
“Det är inte första gången jag är utomlands och jag ser på det med lite andra ögon den här gången. Jag har lite mer erfarenhet.”

Lovisa Hjern, som var lagkapten i Dolphins förra säsongen, har inte så bra koll på sitt nya hemland.  

– Vad jag fått till mig, hört och sett är Polen ett steg uppåt. Språket och landet har jag inte superkoll på, jag hoppas och tror att det inte är allt för olikt Sverige.

Att stanna kvar i Dolphins var ett alternativ. Men när besked från klubben dröjde bestämde Lovisa Hjern sig. 

– Min take på det är att de inte kommit jättelångt med sitt lagbygge. Polen hörde av sig tidigt och jag hade inte hört mycket från Norrköping. Jag hade Norrköping som ett alternativ, men behövde veta var de stod och hur de såg på nästa säsong. Jag tror inte riktigt de var där, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!