Avslöjar intresse från IFK

Karriären har kört fast i Gent. Eric Smith, 22, är inte främmande att ta ny fart i IFK Norrköping. "Man kan väl säga att det fanns intresse från båda sidor att det skulle kunna hända någonting men så blev det inte", avslöjar mittfältaren för Sporten.

16 augusti 2019 19:00

Belgien och Gent fortsätter att vara en dålig kombination för svenska fotbollsspelare.

Mikael Lustig är förvisso danske Jess Thorups högerbacksval men Eric Smith och Tesfaldet Tekie förlänger en mindre smickrande lista med spelare som harvar på i bakgrunden långt ifrån A-laget.

– Jag har ingen hemlängtan men jag saknar att spela fotboll. Det är mer det jag saknar, säger Eric Smith samtidigt som han sätter sig i bilen för att köra den dryga kvarten till bostaden från träningsanläggningen.

När mittfältaren värvades av Yves Vanderhaeghe sommaren 2018 skrev Smith på ett fyraårskontrakt.

Starten var lovande men när klubbledningen kickade Vanderhaeghe i oktober sjönk "Pekings" ex-mittfältare på rangordningslistan.

Rejält.

– Jag kan inte säga att han (Thorup) är en dålig tränare. Absolut inte, han är en bra tränare men han har sitt sätt att se på fotboll och jag har mitt. De krockar lite, fortsätter Smith.

– Han vill ha en spelare som bara ska vinna boll i den position jag är i. Jag föredrar att delta i spelet man kan väl säga.

Gents president vet om att Smith inte är särskilt nöjd med situationen.

Nyligen var det nära att det blev ett klubbyte.

– Jag har varit öppen med att jag vill lämna och det var nära att det blev så nu i somras men presidenten var inte redo att släppa mig. Han sa nej till sakerna som fanns, erbjudandena. Just nu ser det ut som jag blir kvar här till vintern i alla fall. Sedan får vi se vad som händer då.

Har IFK varit där och flirtat med dig?

– Jag vet inte om jag kan kommentera det så men IFK är alltid ett alternativ för mig som jag gärna tar in i tankarna när jag ska tänka på en ny klubb. Man kan väl säga att det fanns intresse från båda sidor att det skulle kunna hända någonting men så blev det inte.

Hur ser du på tiden i IFK idag?

– Det var en jättefin tid. Jag hade problem när jag kom första gången. Det var första gången jag flyttade hemifrån och det tar tid att anpassa sig. Jag är oerhört tacksam hur IFK tog hand om mig. Jag har Norrköping att tacka för mycket. Det man man lugnt säga.

En start och ett inhopp är vad tiden i Gent har gett i matchväg för Smith. Tålamodet är prövat och klubbens inställning att inte släppa 22-åringen utan att ta bra betalt.

– De har satsat så mycket pengar säger dom. När vi var i förhandling med några klubbar så var det hyfsat nära men de (Gent) ville ha lite mer pengar än vad klubbarna var redo att ge.

Tesfaldet Tekie som även han flyttade från Östgötaporten till Gent har det ännu motigare. Efter att ha varit utlånad till Östersund är Tekie åter i Belgien – men ingår inte direkt i managerns planer.

– I början hängde vi men inte så mycket nu. Han tränar inte med oss så vi har inte träffats på ett tag.

Han tränar inte med A-laget?

– Nej, det är också helt sjukt egentligen, svarar Eric Smith.

Det är en hård värld utanför Östgötaporten?

– Ja, det är det men jag har utvecklats också som människa och fotbollsspelare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!