Magsjukeutbrottet: "Deltagare som släppt ifrån sig avföring"

I helgen avgjordes Ironman 70.3 i Jönköping. Efteråt har flera tävlandes från Linköping drabbats av ordentlig magsjuka.

Arkivbild. Deltagare kan ha släppt ifrån sig avföring är en av teoerierna kring det stora magsjukeutbrottet efter Ironman i Jönköping.

Arkivbild. Deltagare kan ha släppt ifrån sig avföring är en av teoerierna kring det stora magsjukeutbrottet efter Ironman i Jönköping.

Foto: Mathias Mandl

Sport2024-07-12 13:56

– Det här är första gången som jag själv blivit sjuk. Det var som magsjuka brukar kännas, och på söndagskvällen gick det inte att hålla det inne längre. Nu mår jag bra även fast jag fortfarande känner mig lite trött, sa Linköpingskillen Andreas Edqvist till Sporten under torsdagen.

Enligt JP kommer nu nya teorier bakom utbrottet av magsjuka.

– Det skulle kunna vara vatten som blivit kontaminerat med calicivirus, det kan förekomma att det sprids via badvatten. Och det kan ha kommit dit på olika sätt, det kan vara så att släpper du ner 1600 människor i en sjö, så kan det vara några som faktiskt också släpper ifrån sig lite avföring under loppets gång, säger smittskydsläkaren David Edqvist till JP.

Edqvist menar också att det kan varit ett större antal kallsupar än vanligt under tävlingen som avgjordes i den centralt belägna Munksjön.

– Jag kan tänka mig att en hel del har fått i sig lite mer vatten under simturen än vad man kan räkna med att man får i sig på en badplats. Med tanke på det blåsiga vädret förstod jag det som att det var lättare att få kallsupar och få i sig vatten. Det kan säkert vara en bidragande orsak, vädret och antalet kallsupar. Det är inte dricksvatten som vi garanterar när vi säger att vattnet i sjöarna är tjänligt, fortsätter smittskyddsläkaren.

I JP:s artikel berättas också att Monica Kollberg, chef för livsmedelsenheten på kommunen fått in anmälningar om åtta sjuka personer.

– Vi kommer i dagsläget inte att göra så mycket mer då det inte är så många som har blivit sjuka, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!