Johanzon vill se regeländring

Sten Johanzon tycker inte fyra klubbyten på en säsong är okej. ”Vi har bestämt att vi kommer jobba för en ändring”, säger han.

Sten Johanzon tycker inte det är okej att hoppa mellan fyra klubbar.

Sten Johanzon tycker inte det är okej att hoppa mellan fyra klubbar.

Foto: Robin Svensson

Sport2019-09-10 19:00

När Dzenis Haliliovic drog dit två mål för Skärblacka mot Torstorp i helgens viktiga division 3-match (3-0) var det en speciell match. 

23-åringen som inledde säsongen i Torstorp, fortsatte den i Sleipner och numer huserar i nykomlingen Skärblacka har alltså representerat tre lag i samma serie – under en säsong.

Lägg till ett kort gästspel i Jaguar så är det fyra klubbar. Sten Johanzon i Torstorps fotbollsutskott har invändningar mot ett regelverk som tillåter en spelare att röra på sig så ofta.

-Jag tycker inte att det är rimligt. Tre klubbar i samma serie på en säsong. Det känns inte seriöst, säger Johanzon som poängterar att åsikterna inte kommer ur förlusten.

– Det kanske framstår som att vi är dåliga förlorare men det är inte vad det handlar om utan ett system som inte är bra.

Torstorp har haft uppe frågan för diskussion och kommer att ta den vidare, berättar Johanzon.

-Vad har vi frimånaden till? Vår bestämda uppfattning är att det är då man byter klubb. Platsar man inte får man knyta näven. Det är för enkelt, som det är nu, att gå till en annan klubb. Hur ska klubbarna kunna planera sin verksamhet när folk försvinner? Att man flyttar till Stockholm eller Uppsala för studier är en sak men att spela för fyra klubbar under ett år är inte rimligt, fortsätter Sten Johanzon.

Reglerna är tydliga på området.

Sporten ringde upp Henrik Fagerstedt, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

Han säger:

-Om spelaren är amatör och från ett EU-land kan man spela för hur många klubbar du vill före 1 september. Efter 1 september får inga amatörövergångar göras längre. Under frimånaden (15 november till 15 december) kan amatörspelaren i fråga byta förening utan att nuvarande förening behöver godkänna övergången. Efter det måste det till ett godkännande. 

Sten Johanzon och Torstorp ser gärna att det blir ändringar vad gäller övergångsreglerna.

-Vi har bestämt för att vi kommer jobba för ändring, säger han.

Dzenis Haliliovic själv är inställd på att rädda Skärblacka kvar i division 3. Nykomlingen tvingas spela utan sitt avstängda nyförvärv mot Vimmerby och tar snacket runt hans flängande mellan division 3-klubbarna med ro. 

-Jag vet inte om det är något slags rekord med att spela för tre lag i samma serie. Jag bryr mig inte vad folk säger eller tycker om mig. Det kliar mig inte någonstans och jag lägger ingen energi på det, säger Haliliovic. 

Dzenis Haliliovic, här i Torstorp i derbyt mot Sleipner på Östgötaporten.
Dzenis Haliliovic, här i Torstorp i derbyt mot Sleipner på Östgötaporten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!