Det hörs ett klick och dörren öppnas. Ellinor Stuhrmann står i trapphuset och väntar vid nästa glasdörr som leder in till kontoret på fjärde våningen. Hon förklarar att hon satt i ett telefonsamtal när porttelefonen ringde och att hon bara en stund tidigare på förmiddagen avslutat det första lokala projektgruppsmötet inför SM-veckan nästa år.
– Det är väl nu eller framför allt efter semestern som arbetet verkligen drar i gång på riktigt, säger hon.
Kontoret ligger vackert beläget på Holmentorget med utsikt över Motala ström. En plats och ett område som kommer att vara en central punkt för tävlingarna i Norrköping nästa sommar.
– Vi tittade på torgen här och faciliteterna omkring, men framför allt var människor rör sig i stan. Då blev den här platsen viktig. Det blir lite att man blandar kulturen och idrotten. För mig är det här hjärtat av Norrköping och det som vi är stolta över. Det här området är helt unikt och då är det dumt att inte utnyttja det.
Ellinor Stuhrmann har varit involverad inom idrotten under stora delar av sitt liv och avslutade den egna friidrottskarriären 2006. En elitkarriär där hon specialiserade sig på 400 meter och bland annat vann tretton individuella SM-medaljer, noterade svenska rekord och nådde en sjundeplats vid EM i München 2002 (med det svenska stafettlaget på 4x400 meter).
På den tiden var målsättningen att bli så bra som möjligt och springa på så låga tider som möjligt. Nu är den något annat.
Som projektledare vill hon göra SM-veckan 2025 till något mer än ett mästerskap.
– Det måste finnas en mening med det. En större mening med det. Jag kan inte bara leverera på någonting som inte har en koppling till en större meningsfullhet. Jag behöver sätta in det i en större kontext för att hitta drivet. Finns det inte försöker jag hitta det, beskriva det, och förklara varför det är viktigt, säger hon.
– För mig har det varit viktigt att ha ett mål som inte bara handlar om just den här veckan. Och den målbilden är kopplad till att fler barn och unga ska komma i rörelse. Det är ett större mål som blir viktigt ur ett mycket större perspektiv än vad SM-veckan i sak handlar om.
Ellinor Stuhrmann belyser det som ett problem i dagens samhälle:
– Det är bara två av tio barn som når den rekommenderade mängden fysisk aktivitet per dag. Vi gör mycket rätt, men vi gör inte tillräckligt.
Hon har själv tre egna söner hemma, som är 11, 15 och 17 år gamla. Och även om ämnet alltid betytt mycket för henne har det blivit ännu mer centralt sedan hon själv blev mamma.
– Så är det nog alltid när man någonstans kommer nära barn och ungdomar. Jag har alltid varit väldigt noga när barnen varit yngre att fråga om de hade roligt på träningen och inte hur det har gått. Det har också ett signalvärde. Jag vet vad som krävs för att orka med en elitkarriär och då måste du verkligen ha viljan, passionen och det måste komma inifrån. Tar man då bort den här delen med glädje och att det bara handlar om prestation plockar jag som förälder direkt bort det viktigaste.
Hon pausar en kort stund.
– Det är många gånger jag har överhört andra föräldrar som vill väldigt väl för sina barn men det måste finnas en lustfullhet i grunden och det är väldigt få som når den här delen. Jag har inte styrt mina barn någonting. Min äldsta spelar fotboll i Norrköpings akademi, den mellersta har diskus som huvudgren och den yngsta håller på med flera olika idrotter. Det är rörelsen, lustfullheten och idrotten som miljö som har varit viktig, och inte om de väljer att bli elit inom något.
Hennes uppväxt och erfarenhet av idrott på elitnivå har format hennes tankar och synsätt som förälder senare i livet.
– Mina föräldrar skjutsade och ställde upp och så men de var aldrig inne i idrotten. Jag har funderat mycket på hur det påverkade mig och på den tiden levde jag med idrotten utanför hemmet offentligt, i ganska unga åldrar.
– Hemma kunde jag bara vara Ellinor och en av tre systrar. Det var jätteviktigt för mig att jag hade friidrotten men jag hade också en arena där jag bara kunde vara mig själv. Det tror jag var väldigt bra för mig.
Ellinor Stuhrmann berättar vidare om hur hon försöker ge hennes egna barn möjligheten som hon själv hade under uppväxten:
– Nu är jag inne och involverad i träningen men när de har kommit till den åldern och stadiet att de har valt idrott och träningsdosen ökat – att det då blir på deras villkor – då har jag valt att släppa. Det tror jag kommer från min egen upplevelse och hur jag har valt att engagera mig på kanske ett annat sätt. Jag har låtit dem vara själva i idrotten och inte velat styra för mycket.
Att kunna dra nytta av egna erfarenheter från både elitkarriären och föräldralivet värderar Ellinor Stuhrmann högt när hon arbetar mot sina långsiktiga mål om vad SM-veckan 2025 ska leda till.
Men det är många parametrar som ska klaffa och arbetet görs inte på egen hand.
– Kan vi göra det på något sätt utan att det blir en prestigefråga eller något där man skyller på varandra? Vi behöver jobba tillsammans och ha en gemensam målbild för att på något sätt lyfta den här delen. Vad behöver kommunen göra? Vad kan föreningarna göra? Vad kan näringslivet göra? Det är väl egentligen den delen som jag drömmer om på lång sikt – att det här kan vara startskottet för det.
– SM-veckan är en möjlighet att samla alla för alla är ju med. Alla vet att om våra barn och ungdomar mår bra har vi väldigt goda förutsättningar för framtiden.
Just nu pågår årets SM-vecka i Västerås.
Om 361 dagar, den 25 juni nästa sommar, ska Ellinor Stuhrmann vara i mål med sitt projekt. Och det är inte ett arbete utan utmaningar.
– Ekonomin är den ena. Att hålla budgeten som sattes 2022. Det har ju hänt en del sen dess. Det man fick då kanske man inte får i dag på samma sätt. Det andra är att få med sig alla idrotterna och att det ska vara lustfyllt för alla. De två delarna kopplat till en helhet, att vi också får till den där folkfesten som vi vill ha.
Elllinor Stuhrmann ser fram emot det och hoppas staden sluter upp nästa sommar.
– Det är viktigt att vi visar upp Norrköping från sin bästa sida. Det har varit mycket sorgliga och negativa artiklar och händelser den senaste tiden. Det här blir en möjlighet att samla staden och att skapa något minnesvärt.