"Det ska bli oerhört spännande att åka dit"

Årets största idrottsevenemang har nått halvvägs. Nu laddar Trojàns båda rugbyprofiler inför resan till finalspelet i Japan.

Sport 11 oktober 2019 07:00

På storbildsteven håller favoriten Wales på att vända gruppspelsmatchen mot Fiji. Det hela slutar 29– 17 till ett rödklätt Wales. Ingen överraskning men Fiji har bjudit bra motstånd i kraft av muskler och entusiasm i en skön kombination.

– Bra match. Det har spelats bra rugby så här långt i VM. Öppet och snabbt spel. Perfekt för publiken, säger Bo "Boston" Söderqvist.

Anton Grubesic, klubbkollegan från Trojàn, håller med:

– Framför allt har många lag utnyttjat planens bredd. Att kicka bollen framåt till en "bortglömd" spelare långt ute på kanten har visat sig vara väldigt effektivt. Det har blivit försök nästan varje gång.

Nu ser de båda matchen på tv (allt sänds i Sverige via Viasat) men när det är finaldags i Yokohama den 2 november är båda på plats i Japan. För "Bostons" del handlar det om den femte VM-turneringen, av åtta, på plats. För Anton Grubesic blir det det fjärde VM:et han avnjuter på ort och ställe. De är överens om åtminstone ett av finallagen. Nya Zeelands "All Blacks" har, sin vana trogen, övertygat stort så här långt och tippas allmänt ta hem sitt tredje raka VM-guld.

– Jag tror på Nya Zeeland mot England i finalen. Men det är svårt att tippa. Ett tag kände jag lite för Sydafrika också, säger Bo Söderqvist.

– Eller Irland. Jag tror på dem, trots förlusten mot Japan i gruppen. Mitt tips är två lag från Europa och två från södra halvklotet i semifinalerna. Nya Zeeland är givetvis med i diskussionen. De har liksom alltid en extra växel att lägga i och bara mala ned motståndet, menar Anton Grubesic.

Rugby-VM är årets i särklass största idrottsevenemang sett till publik, tv-tittare och totala intäkter. Turneringen räknas som idrottsvärldens tredje största happening efter sommar-OS och fotbolls-VM. Publiksiffrorna har också varit finfina i Japan, där rugbyintresset har vuxit snabbt och stort under senare år. För fyra år sedan besegrades Sydafrika i gruppspelet, vinsten över Irland i årets inledande fas var en lika stor överraskning och merit.

– Rugby-VM har varit raka motsatsen till friidrotts-VM nyligen, säger "Boston".

– I gruppspelet har 98 procent av biljetterna sålts i Japan. Oavsett match. Till slutspelet är det, förstås, slutsålt. Jag har också förstått att det har varit en fantastisk stämning på arenorna. Det ska bli oerhört spännande att åka dit. Synd bara att inte VM uppmärksammas mer här i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa