De vill sudda bort fördomarna om poledance

Tre SM-debutanter vill lyfta sin sport med nystartad podd. Om det finns fördomar? "Alldeles för mycket", säger instruktören Tess Loewinski.

Tess Loewinski är en av de blivande SM-debutanterna som är med i den nystartade podden.

Tess Loewinski är en av de blivande SM-debutanterna som är med i den nystartade podden.

Foto: Ulf Stråhle

Sport2020-03-20 07:00

Med utsikt mot Strömmen ligger träningslokalen som Adore pole fitness har. Tidigare fallskärmshopparen och endurotjejen Malin Ek driver studion och är instruktör, sedan sju år tillbaka.

En träningsform som de flesta kanske inte ser som en sport.

Mer som en barkuliss i filmer med tvivelaktiga huvudrollsfigurer.

Är det mycket fördomar?

– Alldeles för mycket - som vi vill sudda bort, säger instruktören Tess Loewinski om sporten där kroppskostymen, huden är det bästa redskapet för att hålla greppet.

– Men i samhället finns det större förståelse för sporten nu, de flesta kommer hit och förväntar sig ett träningspass. Fördomarna för tio år sedan finns inte kvar, säger Malin.

Så utvecklingen går i rätt riktning.

Tess Loewinski, Cecilia Hammargren och Kim Nordlund skulle göra debut på SM i slutet av mars, men som för de flesta andra idrotter är det framskjutet till juni. I samband med SM-tävlingarna skulle "polepodden" lanserats.Ett provprogram ligger ute på Spotify. De har fler färdigproducerade avsnitt som spelats in under vintern på hög.

– Det finns inte så mycket om sporten, därför tror vi att en podd kan vara bra. Medelåldern här är tjejer 30 plus. Det finns inte så mycket att börja med i den åldern som är artistiskt och dansant, som just det här är. Vill man syssla med gymnastik börjar man när man är liten. Det finns något kroppsligt att göra även senare, säger Malin som har deltagare från 18 år och uppåt.

Sättet att tävla påminner om konståkningen. I alla fall inom den mest etablerade grenen, sport. Den är reglerad med ett färdigt program som ger poäng baserat på tävlingsnivån. Amatör, professionell eller elit.

– Här är det svart eller vitt. Allt finns uppskrivet i regelverket som är så här tjockt, säger Malin och måttar en decimeter med fingrarna.

SM-deltagarna från Adore kommer ställa upp i den nya, och lite friare klassen, artistisk pole.

– Här är det mer gråzon. Uttryck, originalitet. Trixens svårighetsgrad är medräknade men det blir en högre bedömning i hur de passar till utförandet, förklarar Malin om programmet som är till egenvald musik.

Cecilia Hammargren hoppas på ett SM med publik i juni.

– Om det blir det lika kul utan publik; nej. Jag gör det för att visa upp mig, det ska vara så mycket folk som möjligt där. Allt handlar inte bara om mig, att hamna på prispallen eller slå mina medtävlande, säger Cecilia ärligt.

Karta: Pronova Norrköping Konferens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!