Därför skickar Dolphins hem stjärnguarden

Dolphins skickar hem Kareem Canty, 26. "Jag är trygg i beslutet", säger Mikko Riipinen.

Kareem Canty har gjort sitt i Dolphins och har rest tillbaka till USA.

Kareem Canty har gjort sitt i Dolphins och har rest tillbaka till USA.

Foto: David Iwung

Sport2019-10-08 09:30

Tre ligamatcher. Mer blir det inte för pointguarden från New York. Efter lördagens drama med dubbla förlängningar mot Nässjö fattade Miiko Riipinen beslutet att riva kontraktet med Kareem Canty.

– Det är ingen särskild incident som ligger bakom. Det är ingen disciplinär åtgärd men vi känner inte att han passar in i det nya Dolphins och vad vi vill stå för och försöker göra. Han passar inte in i upplägget i sitt sätt att vara och den attityd han visar upp, motiverar Dolphinscoachen beslutet. 

Samtidigt var det inget enkelt besked att ge Canty som snittade 15,7 poäng, 4,0 assist och 2,7 returer under sina tre matcher mot Umeå, Wetterbygden och Nässjö.

– Hans energi påverkar många på läktaren och på planen. Vi känner inte att han klickar och hans sätt att spela fungerar inte i vårt sätt att spela, fortsätter Riipinen. 

Dolphinscoachen ångrar inte att han valde att kontraktera guarden som reste tillbaka till USA under måndagen. 

– Jag är bekväm med att vi tog hit honom. Kareem hade en lite problematisk historia men var på en bättre plats i livet nu, vi kände att det var värt att testa och det är en spelare med ett väldigt högt tak. Nu fungerade det inte men han trivdes här och ville vara här. Det var ett tuff beslut, men jag var inställd på att den här typen av situationer kunde komma när jag tog jobbet. 

Hur går ni vidare nu? 

– Man har alltid ett öra i världen runt om i fall saker och ting händer. Vi hade en lista sedan tidigare och det finns ganska mycket spelare på den positionen men det ska fungera personlighetsmässigt och spelmässigt. Så fort vi har en ersättare så plockar vi in honom. 

Dolphins möter Jämtland borta på fredag. Innan det lär inte ett nytt namn hinna dyka upp.

Riipinen är inte främmande att satsa på en icke-amerikan. 

– Eftersom vi eventuellt ska ta in en större amerikan efter jul skulle man, om man hittar en svensk spelare eller en EU-spelare som håller måttet, satsa på något annat än en amerikan. Men marknaden för kreativa pointguards är mindre i Europa än i USA, säger Dolphinscoachen. 

Påverkar det här gruppen? 

– Jag fick bra respons. Även om killarna kände med Kareem så tror jag snarare det hjälper gruppen. Jag upplever att vi har en grupp som är lätt att komma in i. 
Vi söker, via Dolphins pressansvarige,  Kareem Canty för en kommentar.

Tre matcher blev det i ligan. På dessa snittade amerikanen 15,7 poäng, 4,0 assist och 2,7 returer.
Tre matcher blev det i ligan. På dessa snittade amerikanen 15,7 poäng, 4,0 assist och 2,7 returer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!