Anfallsmagi – det här tände säsongen

Prydliga 4–1. Ett par frågor hänger kvar men IFK Norrköpings stunder av anfallsmagi kan ingen ta ifrån dom. Inte ens Malmö FF.

15 mars 2019 18:54

Jens Gustafsson pratade med en annan ton i rösten inför prestigematchen mot Malmö FF och meddelade att det var slutexperimenterat

Mindre social verksamhet. En fastare blick mot 31 mars och Olympia.

Det är synd att klaga på upptrappningen. IFK delade ut en rejäl snyting som kändes hos di blåe.

LÄS MER: "IFK-vintern är oroväckande svag"

Processen med att på allvar ta skepnad och form som ett allsvenskt topplag startade i samma stund som slutsignalen mot Jönköpings Södra ljöd i 1–2-förlusten.

Tack, det har vi väntat på.

En mer rättvis värdemätare än Malmö FF är svårt att dra fram en gråruggig fredag och med tanke på hur svårt Kamraterna haft att övertyga hittills i vinter var det inte direkt en chock när MFF ställde om och på ett förstklassigt sätt straffade "Peking".

Bollen på djupet skar hål i backlinjen, inspelet från Marcus Antonsson perfekt och den som hade det enklaste jobbet var han som stötte in bollen, Guillermo Molins.

Snyggt.

Men långt ifrån matchens vackraste anfall och mål.

När IFK vaknade så var det inte direkt försiktigt eller avvaktande. Perioden i första halvlek när 0–1 blev 3–1 var det klacksparkar, ett tillslag, kloka beslut, fart och effektivitet.

Jordan Larsson, självmål av Lasse Nielsen (men den hade Kalle Holmberg skickat i nät ändå) och Kalle Holmberg.

Pang, pang, pang.

Nio virvlande IFK-minuter som var de i särklass roligaste och offensivt bästa den här vintern.

Med det lag IFK byggt finns det ett överflöd av fina fötter och offensiva alternativ. När proppen slets ur var det ett anfallsspel som går hand i hand med klubbens ambitioner att vara med och bråka med Malmö FF och AIK.

Vi sträcker oss så långt att det var anfallsmagi och att det sker mot just Malmö FF gör bedriften extra stark.

Självklart är det en signal till Uwe Röslers lag och övriga allsvenskan att det inte går att blotta sig mot Peking.

LÄS MER: "Jag tror inte vi hade varit där vi är idag om vi inte varit bra"

IFK kommer möta lag som stänger till det bakåt betydligt mer än vad MFF gjorde men med Ian Smiths fart, Alexander Fransson och Simon Therns passningskunnande och Sead Haksabanovic vilja att utmana så kommer IFK bli tunga att stå emot.

När dessutom Jordan Larsson får situationerna med sig där det tog stopp förra året är det en extra dimension.

Då har vi inte nämnt att Christoffer Nyman närmar sig mer och mer (inhopp) och att Pontus Almqvists utveckling gör honom till ett allvarligt alternativ. Ingen tillfällighet att han avslutade målskyttet.

Det är smått obegripligt att Malmö lämnade Östgötaporten med ett gjort mål. Förutom Guillermo Molins 1–0-mål hade MFF dubbla stolpträffar och Isak Petterssons räddningar på Arnór Traustasons frispark och Jo Inge Bergets nick i andra var strålande parader.

Det var dock i offensiv riktning IFK Norrköping glänste mest.

Stunder av offensiv magi tände den här annars sega försäsongen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung