Årsjös besvikelse trots segern i störtloppscomebacken

Tillbaka i störtlopp – och som vinnare. Men Ebba Årsjö var inte nöjd ändå. "Det är inte kul, inte bra och jag vill egentligen inte", sa hon.

Ebba Årsjö är besviken trots helgens vinst i störtlopp.

Ebba Årsjö är besviken trots helgens vinst i störtlopp.

Foto: Oscar Olsson

Alpint2023-03-13 16:00

Inför den här säsongen slutade Ebba Årsjö med störtlopp eftersom det innebär för stora påfrestningar på hennes högerben som är muskelnedsatt. Sedan Paralympics ifjol har hon därför inte åkt några sådana.

Förrän den gångna helgen.

Anledningen? Paraskidåkaren från Norrköping vill gärna vinna den totala världscupen och chanserna är svåra när man inte åker alla discipliner. Hon har även varit tvungen att stå över vissa tävlingar och är därför, trots att vunnit i princip allt hon ställt upp i tidigare, tvåa bakom tyskan Anna-Maria Rieder.

I helgens näst sista världscuphelg inledde Ebba Årsjö med att åka ur första störtloppet medan hon vann det andra. 

– Det ser lite mörkt ut när det gäller totalsegern så därför ställde jag upp, för att få poäng, förklarade Årsjö för SVT Sport efteråt.

– Det var inte så himla kul alltså. Jag ville verkligen egentligen inte. Det kändes inte bra. Det var tungt, med många högerfotare som var tunga. Det var precis att jag klarade det. Det är inte kul, inte bra och jag vill egentligen inte. Det var bara pannben.

Efter den här helgen är det 180 poäng upp till Rieder, något som kan bli tufft att ta igen.

– Det var tungt igår när jag körde ur. Det är tungt nu med då jag vet att det kommer bli väldigt svårt. Jag vet ju att jag har vunnit allt jag har tagit mig ner i, men på grund av lite ekonomiska svårigheter har vi inte åkt på alla race. Det är väldigt tråkigt att det är som det är, fortsätter Årsjö för SVT. 

– Det är svårt att acceptera. Igår var det väldigt svårt. Både åkare och coacher vet ju att det är som det är. Det blir långsamt bättre, men vi är långt efter andra länder i just alpint (ekonomiskt). Det är surt att man blir straffad så att man inte når sitt mål.

Svenska Parasportförbundets ordförande Åsa Llinares Norlin säger:

– Det är inte ekonomiska förutsättningar i det här fallet. Bekymret just nu är att vi haft svårt att rekrytera ledare. Ett generellt bekymmer inom parasporten är att vi håller högre nivå nu och då är det svårt att rekrytera tillräckligt kompetenta ledare. Utvecklingen har gått fort och vi har inte hängt med. Vi har ledare men går runt på en för liten grupp och det gör att det blir sårbart. Vi tog många medaljer på VM men vi är bara en förkylning ifrån att inte ta medaljer, så liten är truppen.

Världscupen avslutas med fyra tävlingar kommande vecka i Cortina. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!