Folkhälsomyndigheten har gått ut med att det nationella vaccinationsprogrammet ska fortsätta som vanligt under pandemin.
Trots det gavs aldrig sprutan mot difteri, stelkramp och kikhosta till de elever som i våras gick årskurs nio på Söderköpings Waldorfskola och Rudolf Steinerskolan i Norrköping.
– Folkhälsomyndigheten är tydlig med att vi ska prioritera vaccinering. Det är lite för kaxigt att gå emot, säger Monika Sannebrink, verksamhetschef för elevhälsan i Norrköpings kommun.
Någon information om att vaccination inte gjordes gick aldrig ut till den centrala elevhälsan som uppmärksammades på saken av skolsköterskor i gymnasieskolorna.
– Risken är att man missar att eleven inte har vaccineras och att de inte får vaccin. Det är en fara för patientsäkerheten, säger Monika Sannebrink.
Elevhälsan gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ytterligare en anmälan skickades till Skolinspektionen.
På Ivo har man bara sett några enstaka fall av skolor i Sverige som har haft problem med vaccinering under pandemin.
– När det gäller IVO:s ståndpunkt så har vi ingen annan åsikt än att vaccinationsprogram ska fullföljas även under pandemin, säger Cecilia Holm på IVO:s presstjänst och hänvisar till Folkhälsomyndigheten och rådet att vaccinering kan skjutas upp om barnet har en infektionssjukdom.
En del friskolor köper in elevhälsotjänster av Norrköpings kommun, men Waldorfskolorna i Norrköping och Söderköping har ett eget elevhälsoteam. Skolorna drabbades i våras av personalbrist till följd av pandemin och kunde därför inte genomföra vaccineringen som planerat.
– Vården var så belastad att vi inte lyckades hitta ersättare. Det var en exceptionell situation, säger Helena Selsfors, rektor på Waldorfskolan i Söderköping.
Skolorna var i kontakt med Ivo på våren och hänvisar även till Folkhälsomyndighetens skrivning om hur man gör om vaccineringen blir uppskjuten på grund av utbrottet. Skolan ska då "identifiera vilka individer detta gäller och planera för senare vaccinationstillfällen, så snart det finns möjlighet".
– Vi vill göra rätt och jag har pratat med Ivo om vad vi kunde ha gjort mer. Den person jag talade med hade inget att säga, men jag inser att vi borde ha informerat den centrala elevhälsan i Norrköping. Det var en miss, säger Helena Selsfors.
Hon tillägger att skolan gick ut med skriftlig information till berörda elever, vårdnadshavare och elevhälsan på de gymnasieskolor som eleverna skulle fortsätta till.
– Jag har uppfattat att vår skolhälsovård haft kontakt med de skolor som eleverna skulle vidare till och fått svar att de skulle få vaccin, säger Åsa Gjesdahl, rektor på Rudolf Steinerskolan.
Men Monika Sannebrink menar att informationen kunde ha varit bättre till gymnasieskolorna.
– Det här är en så stor avvikelse att man borde ha varit väldigt tydlig. Nu låg brev i en bunt med papper som kom till skolan. Det vill till att man ser lappen, tänker jag, säger hon.
De tidigare Waldorfeleverna som nu går i gymnasieskolor i Norrköpings kommun kommer att erbjudas vaccinering.
– Att det sker ett halvår senare gör inte så mycket. Det allvarliga är risken för att vaccineringen missas helt, säger Monika Sannebrink.
– Sedan kan jag också tycka att det blir fel att kostnaden och arbetstiden för att vaccinera plötsligt landar på kommunen, trots att det var friskolans uppdrag, tillägger hon.