STUDIO PEKING: "Det är inte hans bästa position"

Han är en av säsongens främsta spelare i IFK Norrköping. Men med endast en forward i laget kan Tim Prica behöva flytta på sig. "Det är inte hans bästa position", säger NT:s Eric Persson.

Tim Prica har skickat in fyra mål på allsvenskans tolv inledande omgångar.

Tim Prica har skickat in fyra mål på allsvenskans tolv inledande omgångar.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-07-04 20:00

Tre spelare har burit IFK Norrköpings målskytte. Christoffer Nyman, Arnór Traustason och Tim Prica har gjort fyra mål var – och totalt tolv av lagets femton mål.

Nu finns det bara plats för en av anfallarna centralt i banan när Andreas Alm och ledarstaben återgår till att spela med fyrbackslinje och en ensam forward.

Att döma av träningsmatcher och träningar är lagkaptenen Christoffer Nyman förstavalet på topp, medan succényförvärvet Tim Prica kan få utgå till höger.

– Det är inget nytt att Tim Prica kan spela där. Att han kan vika in med sin vänsterfot, med sin skottvillighet. Men jag hade egentligen velat ha honom centralt i banan. När IFK värvade honom kategoriserade de honom som en användbar spelare, som kunde spela på nästan alla offensiva positioner. Så det är inget nytt under solen. Men det är inte hans bästa position, säger NT:s Eric Persson i senaste avsnittet av Studio Peking.

Enligt data från fotmob.com är Tim Prica den som dragit till sig flest chanser i IFK:s offensiv. Han har samlat på sig 4,1 förväntade mål, nästan dubbelt så många som Christoffer Nymans 2,3 förväntade mål.

– Jag hade velat ha båda där framme, om man bara ser till dem. Sedan är det en helhet, såklart. De kan säkert alternera. Christoffer Nyman kan gå ned till höger i presspelet. Så gjorde man mot "Blåvitt". Han kan slita där från hörnflagga till hörnflagga, säger Eric Persson, som vill låsa sig vid strikta formationer.

– Det ändras från match till match. Framför allt om laget i fråga tränas av Andreas Alm. Då kan det vara sju formationer i samma match. Det har varit tydliga roteringar. Kolla på Traustasons fria roll. Vi ska inte bli förvånade om exempelvis Prica och Nyman också roterar. Bara för att man är en yttermittfältare i dagens fotboll betyder det inte att man slickar kant. Man kan jobba på olika sätt. Han kan ändå hitta de centrala korridorerna. Helt fel är det inte.

Dessutom i senaste avsnittet:

✔ Vårsäsongens spelare i damlaget.

✔ Vad som kan hända under transferfönstret.

✔ IFK:s fortsatta förtroende för Andreas Alm.

✔ Systemskiftet inför omstarten på herrsidan.

✔ En serie utan räddningsplankor.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan – eller hitta Studio Peking där poddar finns.