STUDIO PEKING: Därför är IFK favorit mot Linköping

Före i tabellen och större intresse runt laget. IFK går in i derbyt med en chans till en historisk seger. Till och med som favorit?

My Cato fortsätter att ta nya steg i IFK och nu har det tagit henne till landslaget.

My Cato fortsätter att ta nya steg i IFK och nu har det tagit henne till landslaget.

Foto: Avdo Bilkanovic

Fotboll2024-05-24 13:00

Linköping FC har fått en svag start under inledningen av den här säsongen. Fjolårets damallsvenska trea har bara tagit fem poäng på sju omgångar och ligger just över kvalstrecket.

– För det första är det klart underkänt. LFC hade ambitioner att kunna slåss om Champions League-platser igen, säger Correns reporter Erik Winell när han gästar senaste avsnittet av Studio Peking.

Winell spårar den svaga säsongsstarten till det vinterfönster som Linköping gjorde. Och i synnerhet till förlusten av den japanska landslagsspelaren Yuka Momiki till Leicester City i engelska ligan.

– Förra säsongen hade man en av seriens absolut bästa mittfältare i Yuka Momiki. LFC har försökt plocka in ersättare, men det finns ingen som kan slå sådana passningar till Cathinka Tandberg och Cornelia Kapocs längre. Det gör att LFC brottas väldigt mycket med hur man ska göra mål, säger han.

Vilma Koivisto, som kom från IFK under uppmärksammade former i vintras, är en av spelarna som skulle ersätta mittfältsmotorn.

– Man tänkte att man hade ersättare på sitt sätt i Wilma Koivisto och Irene Dirdal. Jättespännande talanger, men jag tror inte de har den extrema höjd som Yuka Momiki hade. Få lag hade kunnat ersätta henne. Men man hade kunnat ta höjd för det hål hon lämnade, säger Erik Winell.

Hammarby och Häcken, två så kallade dubbelklubbar, leder utvecklingen i damallsvenskan. Malmö FF är på väg upp. IFK Norrköping håller på att etablera sig på allvar. 

Erik Winell ser en framtid där IFK och Linköping – på olika sätt – blir mittenklubbar i ligan.

– De har lite olika baser att bygga på. IFK har sin starka herrhistoria och en stor supporterkultur från herrsidan som man kan få hjälp av i sådana här matcher. Medan LFC är mer småskaligt på det sättet, men med ett fint varumärke av att ta fram talanger som växer ut och blir världsstjärnor, som Fridolina Rolfö. Så jag tror att vi har att göra med två potentiella mittenlag om ett par år, säger Erik Winell.

Hör hela intervjun i podden. 

Dessutom i senaste avsnittet:

✔ Värdet av My Catos landslagsplats.

✔ Varför Andreas Alm inte är problemet i herrlaget.

✔ Det kommande sommarfönstret och IFK:s målvaktsval.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan – eller hitta Studio Peking där poddar finns.