IFK:s ordförande talar ut i krisen

Krisen omgärdar IFK Norrköping. Nu talar klubbens ordförande Sakarias Mårdh ut i NT:s podd Studio Peking. Han öppnar bland annat för att gå in med eget kapital. "Skulle det värsta inträffa kan vi inte stå där i november och säga: Vad ska vi göra nu?", säger han.

Sakarias Mårdh, ordförande i IFK Norrköping, har besökt NT:s redaktion för att tala ut.

Sakarias Mårdh, ordförande i IFK Norrköping, har besökt NT:s redaktion för att tala ut.

Foto: Axel Lundell

Fotboll2024-07-19 19:55

Allsvenska jumbon IFK Norrköping har fått en krisstämpel. I en stor och öppenhjärtig poddintervju möter nu klubbens ordförande Sakarias Mårdh NT:s chefredaktör Fredrik Lagerqvist och fotbollsreporter Eric Persson.

– Jag mår sådär ibland. Jag får ta ganska mycket kritik på ett personligt plan som är ganska otrevlig och tråkig. Jag har fått sms av vår säkerhetschef om att jag inte ska gå ut på kvällen, säger Sakarias Mårdh.

42-åringen blev ordförande efter Peter Hunt-stormen och var inte helt förberedd på den stora pressen som uppdraget medför.

– En av anledningarna till att valberedningen tyckte att jag kunde passa som ordförande var min förmåga att kunna hantera sådana situationer. Men den negativa och personliga som kommer nu var svår att föreställa sig i förväg.

Bland annat har hans barn fått meddelanden skickade till sig.

– Det är inte deras fel att jag är ordförande i en förening som just nu knackar sportsligt. Det är inte schysst mot dem, säger han.

undefined
"Jag kan tycka att man överlag bara lyfter fram saker som inte har funkat eller som man ser inte funkar i den här kontexten, som att det är bråk mellan två spelare på en träning. Då visar det på en total kris, medan om vi hade legat trea hade man tyckt något annat", säger Sakarias Mårdh, här i samtal med NT:s chefredaktör Fredrik Lagerqvist.

Sakarias Mårdh bemöter tränaren Andreas Alms utspel i Sveriges Radio om att han är säker på att IFK inte kommer åka ur allsvenskan.

– Man ska aldrig vara säker. Vi kan vara säkra när vi har spelat sista matchen, det är först då vi kan slappna av. Att säga att vi är säkra på att vi är kvar betyder också att vi kanske inte lägger 110 procent på att jobba för att vara kvar, säger han.

– Att tycka att vi är säkra på det skulle jag inte vilja säga – än. Men att jag tror vi kan klara av det – ja, det tror jag. Jag skulle bli extremt upprörd om vi inte gör det.

För några veckor sedan hade IFK ett informationsmöte där medlemmarna deltog. Sakarias Mårdh är inte bekväm med utfallet.

– Det är svårt att vara nöjd med ett möte där man inte kan komma ut med något konkret, säger han.

– Hade man kunnat säga att vi sparkar en tränare, gör si eller så... i det här läget gick vi ut och sa att vi hade analyserat och att vi hade förtroende för de som jobbar, att vi tittat på vad som är fel och att vi kommer lösa det. Men det finns ingen konkret åtgärd. Det gör att det blir svårt att förmedla ett lugn, vilket också visade sig.

I podden berättar Sakarias Mårdh att ett extra årsmöte förväntas bli av i början av september.

undefined
Sakarias Mårdh.

IFK har gjort nästan 90 transfers sedan Tony Martinsson blev sportchef i april 2022. Vi frågar Sakarias Mårdh om han anser att Tony Martinsson är rätt man för uppdraget och vilket ansvar som ligger på styrelsen, som signerar alla spelarköp. Han pratar om handlingsplanen och öppnar för att det kan röra på sig i transfertider.

– Vi har förfrågningar, men vi är inte inne i konkreta förhandlingar, säger han.

Sakarias Mårdh blir också påmind om ett uttalande där han målade upp en vilja om att IFK ska bli en ledande klubb i Norden.

– Det är intressant, för det plockas ur sin kontext lite. Det här står i våra värdegrundspapper, säger han.

Men det har sagts offentligt.

– Ja, absolut, jag har ju sagt det. Men att vara ledande i Norden handlar inte bara om att vinna SM-guld hela tiden, det handlar om att vara en ledande klubb på alla nivåer. Att man har ett samhällsengagemang, att man förädlar yngre spelare – det finns många plan i det här. Sammantaget skulle vi vara en av Nordens ledande klubbar. Det är jättelätt att göra sig rolig över det under ett år som det här när det hackat lite på herrsidan.

– Men vi ser att vi har en av Sveriges bästa akademier och ett damlag i allsvenskan, där jag på något sätt känner att vi håller på att ta över Östergötland.

Upplever du att du bottnar i ditt uppdrag?

– Bottnar? Ja, det skulle jag nog säga.

Hur förödande är det för klubben om herrlaget spelar i superettan 2025?

– Det får följdeffekter på det mesta. Det är extremt viktigt att vi är kvar. Intäkter och allting minskar i superettan. Det blir svårare på alla plan.

Vi exemplifierar intäktssiffror kring Örebro och Helsingborg, som åkt ur allsvenskan och tvingats sy ihop besparingspaket.

– Vi scenarioplanerar för det mesta, men det är plan C eller D, säger Sakarias Mårdh.

– Skulle det värsta inträffa kan vi inte stå där i november och säga: Vad ska vi göra nu? Vi vet ungefär vilka åtgärder som behöver göras om det skulle hända, sen måste vi konkretisera det.

Vilka åtgärder behöver ni ta till om ni hamnar där?

– Ett stålbad rent ekonomiskt och kostnadsmässigt måste till då. Men kostnaden för att ha två lag i allsvenskan är högre än att ha lag i superettan, med matchorganisation och sånt. Vissa delar kan justera sig själv lite, medan vi på andra plan måste göra större åtgärder.

undefined
Enligt Sakarias Mårdh jobbar IFK Norrköping med parallella spår på grund av degraderingsrisken: "Skulle man inte titta på det skulle man vara dum."

Sakarias Mårdh öppnar för att IFK kan ta hjälp av externa finansiärer för att reda ut stormen. Klubben har tittat på andra verksamheter som använt sig av den formen av modell.

– Det kan finnas en sån tanke, men det är ingenting IFK är beroende av eller som vi behöver göra.

Är du själv intresserad av att gå in och satsa eget kapital i IFK för att köpa spelare?

– Ja, skulle det vara så att det krävdes, absolut.

Kan det bli aktuellt i sommar?

– Vi får se, det beror på vad vi har för plan. Men absolut.

Sakarias Mårdh ger en statusuppdatering kring Platinumcars arena, som han ser som ett sorgebarn, och marken vid den. Det finns en dialog om att starta en träningsanläggning på ett annat ställe än där arenan ligger i dag.

– Jag skulle vilja samla den verksamheten på samma ställe. Just nu är det Himmelstalund vi tittar på, säger han.

– Vi har kommit en del framåt och haft arkitekter som ritat på en stjärngård. Vi har också varit hos kommunen och visat upp det hos politiker.

IFK har budgeterat med att minska personalkostnader, ändå har klubben anställt ny personal. Vi frågar hur det går ihop.

Fler ämnen behandlas i poddavsnittet. Bland annat:

  • Hur ser Sakarias Mårdh på IFK Norrköpings självbild?
  • Vad tycker han om Andreas Alms retorik i media?
  • Har Tony Martinsson fått sin spelarbudget?
  • Är det aktuellt att göra förändringar i tränarstaben?
  • Hur påverkas dam- och flicksatsningen om herrlaget hamnar i superettan?
  • Är profilen Mathias Florén aktuell för en återkomst på seniornivå?
  • Kan lån verkligen bli lyckosamma affärer?
  • Hur försöker IFK eftersträva transparens och öppenhet?

Det och mycket mer när Sakarias Mårdh gästar Studio Peking.

Lyssna på hela avsnittet i spelaren nedan – eller hitta Studio Peking där poddar finns.