Hunts besked om Curva Nordahl

Curva Nordahl kommer vara stängd när IFK kvalar i Europa League i sommar. "För en match finns det inte en chans", säger ordföranden Peter Hunt.

21 februari 2019 12:00

Den 27:e februari har IFK Norrköping sitt årsmöte. Fyra motioner har inkommit från medlemmarna inför det, bland annat en som tar upp frågan om att flytta supportrarna från Curva Nordahl till en annan del av arenan.

I Europaspelet är inte ståplatsläktaren tillåten av Uefa, men när IFK kvalade mot Rosenborg i Champions League satte man in tillfälliga stolar på den kortsidan. Det är inte aktuellt nu.

– Nej, det kostar 450 000 kronor att sätta in stolar. Vi har en sådan stor investeringsbudget redan med vändkors, ny belysning och så vidare, det handlar om 13–14 miljoner, säger Peter Hunt.

Motionen handlar om att ge medlemmarna beslutanderätt i frågan och att man i ett tidigt skede ska bjuda in till ett medlemsmöte om det.

Peter Hunt säger att man i ett längre perspektiv gärna hittar en lösning.

– När vi bygger igen hörnet vid södra läktaren får vi ta en funderare på om vi ska hitta en lösning med lättare stolar som går att flytta. Men för en match finns det inte en chans.

Och det går inte att ändra på om det hittas en sådan lösning redan inför den här sommaren?

– Nej, inte i det korta perspektivet. Jag tror de allra flesta kan acceptera att hamna på en sidoläktare då.

Ytterligare tre motioner finns skrivna inför årsmötet.

En handlar om matchtiderna under vintern där IFK ofta spelat ganska tidigt på vardagar. En annan handlar om att den första träningen, där fansen specifikt bjöds in, också låg på en vardag då få har möjlighet att vara på plats.

Peter Hunt säger att klubben gärna styr det till tider som är bättre lämpade för att få mycket folk, men att det ibland är andra faktorer som gör att det inte går.

– Ibland handlar det om tv, ibland om praktiska frågor som att det är många som delar på tiderna på Östgötaporten. Men vi försöker generellt att lägga det på bra tider.

Den fjärde motionen handlar om underlaget och att IFK borde utreda frågan om hybridgräs istället för konstgräs vid framtida omläggningar.

– Det är klart att vi utvärderar det hela tiden, hybridgräset har i sig bättre livslängd än vanligt gräs. Men man ska ha i åtanke att arenan används så mycket idag, och ska vara tillgänglig för många. Den utnyttjas ungefär 2 200 timmar minst. Enligt rekommendationerna kan en gräsplan, om man vill att den ska hålla en bra kvalité, nyttjas ungefär 200 timmar. Hybridgräs hjälper upp det till det dubbla, 400–500 timmar. Men det är fortfarande långt ifrån behovet idag.

IFK visar återigen på starka siffror om man tittar på det ekonomiska utfallet för 2018. Det blir, precis som Peter Hunt sa till Sporten för någon vecka sedan, ett plus för 2018 på drygt elva miljoner kronor. Det egna kapitalet är uppe i drygt 101 miljoner kronor.

– Det är ett minus på driften, men det var medvetet med tanke på att vi gjorde en satsning. Sedan har vi kostnadsbokfört sign-on och agentkostnader direkt, idag rekommenderas det att man ska fördela det men vi har valt att ta det på en gång. Det belastar förra årets resultat, säger Peter Hunt.

Klubben budgeterade inför 2018 med en minus på drygt nio miljoner.

I budgeten för 2019 räknar IFK med ett litet plus. Man budgeterar även för spelarförsäljningar på 25 miljoner kronor. Då är försäljningen av David Moberg Karlsson till Sparta Prag inräknad i den summan.

– Det handlar om 14–15 miljoner ungefär, det är ingen hemlighet, säger Peter Hunt som totalt sett kan summera ytterligare ett starkt ekonomiskt år för klubben.

– Sedan kan man poängtera att vi inte haft några fingrar i syltburken när det gäller framtida tv-pengar. Vi känner oss trygga med den ekonomiska verkligheten vi har.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson