Fortsatt satsning på konst genom arbete

Glaselefanter från Burma, en magisk vägg och pausblåsare. Det är något av det som skapas i Rejmyre i sommar och på lördag invigs en ny utställning.

25 juli 2017 07:00

– Då handlar det om en installation inne i själva glashyttan, av det sistnämnda, det vill säga ett konstverk som handlar om när glasblåsarna tar rast, förklarar Sissi Westerberg från konstnärsdrivna organisationen Rejmyre Art Lab.

Vad kan du mer berätta om utställningen på lördag?

– Konstverket har namnet pausblåsare och kommer att invigas av glasbrukets chef Ulf Rosén.

– Den har fokus på att lyfta fram pausen under arbetet här i hyttan, det vill säga när arbetarna tar en rast och pratar om någonting annat än själva glasbruksjobbet.

– Och jag kan förtydliga att det handlar om en rörlig installation, med glasobjekt som jag har skapat och som har latexdelar, som är uppblåsbara och inkopplade på glasbrukets befintliga trycklyftssystem.

Samtidigt har ni fler projekt på gång här inne i hyttan?

– Ja, vi fortsätter med projektet Performing Labour, med gästarbetande konstnärer, som arbetar med konceptuell konst, med uppgift att skapa konst om och genom arbete.

En av dessa internationella konstnärer är Robyn Backen från Australien, som finns i Rejmyre just nu:

– Jag är här för tredje gången, berättar hon. Den här gången kommer jag bland annat att skapa en vägg, som ser ut som en ladugårdsvägg av trä och med stora springor. När solen lyser genom springorna ska man kunna läsa en text som uppenbarar sig.

Vad är det för text?

– Det är inget jag kan berätta om än, utan det får man möjlighet att se när konstverket står klart i slutet av augusti och då kommer att visas upp utanför glasbruket här i Rejmyre.

Förutom projekten med Peforming Labour och pausblåsare har man på gång även ett tredje projekt, där man skapar burmesiska elefanter i glas. Det är konstnären Daniel Peltz som skapar elefanterna tillsammans med glasblåsaren Jonathan Adolfsson:

– Vi ber att få återkomma till det här projektet, säger Daniel Peltz, tillika verksamhetsledare hos Rejmyre Art Lab. Men det handlar om att vi berättar om elefanter i Burma, som i dag går arbetslösa. I det här projektet ingår att skapa glaselefanter och en modell av en paviljong, men det är ett långtidsprojekt.

Organisation bakom det hela, Rejmyre Art Lab, har vid det här laget funnits länge i Rejmyres glasbruksmiljö:

– Vi startade vårt samarbete med Reijmyre glasbruk redan 2009, så vi närmar oss lite sakta ett tioårsjubileum, säger Sissi Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!