Askan får nytt liv i Skäggetorp

Askan från nedbrunna allaktivitetshuset i Skäggetorp och stadsbiblioteket. Det använder elever på Skäggetorpsskolan i sin konst. Den mestadels abstrakta konsten ska leda till en utställning.

29 mars 2017 10:20

Det är vårens varmaste dag och solen skiner utanför det öppna fönstret. Vinden får aska att yra runt eleverna som sitter med masker över ansiktet.

– Det är inte bra att få det här i näsan, förklarar Martin Boman.

Han är konstnär, elevassistent och bildlärare. Att göra konst av aska började när Martin och hans far (Leif E Boman) såg det nedbrunna allaktivitetshuset i Skäggetorp.

– Jag blev berörd av allt det nedbrunna. Jag har varit jättemycket på fritidsgården, jag kommer från Skäggetorp. Då kom jag och farsan överens om att vi skulle göra något med det, säger Martin om tankarna kring allaktivitetshuset som brann upp 2014.

Först blev det en utställning för Martin och hans far som hade tagit tillvara på askan från stadsbiblioteket som brann ned 1996. Sedan bestämde sig Martin för att ta projektet längre och engagera elever i årskurs 6 till 9 på Skäggetorpsskolan.

– Abstrakt konst ger mycket till övriga skolarbetet. Man får jobba fram olika lösningar och tänka utanför boxen, säger Martin.

Han visar eleverna hur de ska göra för att få askan att fastna på tavlan. Hur de ska använda lim och roller. Resten är upp till eleverna.

Lulya Ezra sitter med en svartmålad tavla framför sig. Hon är 13 år och ska precis börja applicera askan.

– Jag ska måla med aska, mer än så vet jag inte. Jag ska titta på bilder och så, säger Lulya Ezra.

Hon börjar med att tejpa på tavlan och förklarar att det är för att skapa en design. Hon använder aska från de båda nedbrunna husen. Den lite ljusare askan kommer från stadsbiblioteket och dess böcker, den mörkare från allaktivitetshuset.

– Jag tycker om bild och att pyssla. Det har varit roligt hittills, säger Lulya.

Martin har själv gjort 20 tavlor med askan.

– Jag kör bara abstrakt, på känsla. Det blir lite som det blir, säger han.

Eleverna arbetar med ramarna som de har gjort själva i träslöjden. Martin Boman och bildlärare Ellie Jeankhamis går runt och hjälper till.

– Det kommer bli jättefint, jag lovar. Tro på dig själv, säger Martin till en elev.

När askan är applicerad tar Martin tavlorna och skakar dem ut genom fönstret, så att askan som inte fastnat på tavlan flyger iväg. Efter att han gjort det med Lulyas tavla drar hon sakta bort tejpen som lämnar spår i tavlans annars täta lager med aska.

– Jag är nöjd, säger Lulya.

Projektet är fyra veckor långt och sedan är planen att ha en utställning på Medborgarskolan.

– Jag har kontakt med en från Medborgarskolan som också brinner för Skäggetorp. Han vill att vi visar upp dem där, säger Martin.

Mer än så är inte säkert. Hur utställningen ska se ut kommer att få växa fram, precis som Martins och elevernas konst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa