Här är Lars Norberg i sin rätta miljö
Två grader varmt i vattnet. Det är lagom badtemperatur för Lars Norberg. En isfri decemberdag ser han inga hinder för ett dopp, den förre riksdagsmannen som snart fyller 80.
- Alla politiska system är dåliga, men demokratin är det minst dåliga, tycker Lars Norberg.
Foto:
- Det är kärnkraftens förtjänst att jag hamnade här, men det är en lång historia, säger Lars Norberg med ett leende.
Han är plirig och ironisk, kärnkraftsmotståndaren. Och man anar både en och två rävar bakom örat. På frågan om han skulle kunna trivas i en liten lägenhet i Stockholms innerstad svarar han:
- Jag har den ovanan att jag kan trivas överallt.
Civilingenjör
Men vi tar ett rejält kliv tillbaka i tiden. Lars Norberg är född på landet utanför Skövde, prästson och enda barnet. I botten är han civilingenjör, utbildad på Kungliga Tekniska Högskolan. Att han skulle studera vidare var en självklarhet. Hans far, bondsonen, var förutom präst även lärare i matematik, fysik och kemi.
- Jag var lyckligt lottad. Mina föräldrar kunde betala för mina studier.
Under studietiden var han mycket aktiv i den kristna studentrörelsen. Det var också genom den han träffade sin första fru. Tillsammans fick de fyra barn.
Inte utan stolthet berättar Lars Norberg om sin äldsta dotter, byggnadsarbetaren som stack till Nicaragua för att bygga hus. Och som där hittade en Nicaraguan, sedan flyttade hem, fick fyra barn, skilde sig och försörjde sig som busschaufför. Nu utbildar hon sig till lärare och är snart klar.
- Kvinnor kan, konstaterar Lars.
Avancerade till chef
Lars första jobb som nyutexaminerad civilingenjör var på De Lavals ångturbiner i Nacka. Efter att han arbetat tio år där lades verksamheten ner. Lars erbjöds en tjänst på Stal-Laval i Finspång. Där blev han överingenjör för fartygsmaskinkonstruktion 1962. Sex år senare hade han avancerat till direktör och chef för den tekniska avdelningen.
Men Lars engagemang mot kärnkraft var inte förenligt med att vara chef på ett företag som konstruerade turbiner avsedda att användas i kärnkraftverk. När han deklarerat sin ståndpunkt i boken En betraktelse på domedagsafton (1976) fick han sluta som direktör, men vara kvar som överingenjör i företaget.
- Kärnkraft är ingen lösning på världens energiproblem, den har en alldeles för kort livslängd, liksom oljan.
Fram till 1981 var han Stal-Laval trogen. Sedan erbjöds han jobb på Linköpings universitet som teknisk expert på tema teknik och social förändring.
I början av 1970-talet var Lars moderat, och till och med ordförande för moderaterna i Finspångs kommun.
Partilös en tid
1975 hoppade han av och var under en tid partilös. En kort period var han sedan centerpartist.
- Men jag tyckte centerns miljöengagemang var lite veset.
När miljöpartiet bildades lämnade han centern.
- Jag har blivit mer och mer radikal med åren.
I tre val kandiderade han till riksdagen för miljöpartiet. Först i valet 1988 kom han in.
- Då hade vi fått över fem procent.
Fram till 1991 var Lars riksdagsman. Då gick han i pension, 67 år gammal. Men engagemanget mot kärnkraften och för miljön lever vidare. Han fortsätter skriva insändare.
- Men det är inte alltid så lätt att få in dem i Norrköpings Tidningar, skrattar han.
Dessutom sitter han i Demokratigruppen och Arvodes kommittén i Söderköpings kommun. Hans fru Inga är suppleant i fullmäktige.
Apotekschef
Lars berättar hur de träffades. Inga var apotekschef i Skellefteå och aktiv i kampen mot kärnkraften. Hon kontaktade Lars för att hon ville att han skulle komma och hålla föredrag.
- Jag vägrade. Jag hade fullt upp med föredrag på närmare håll.
Kontakten fortsatte ändå, per brev. Till slut träffades Inga som var änka och Lars som var frånskild.
- Hade det varit i dag hade vi väl träffats på nätet.
De gemensamma intressena för natur och miljö förenar dem.
- Här försöker vi leva miljövänligt, säger Lars och berättar om de tre komposterna, den miljövänliga vedpannan och den lilla bensinsnåla bilen.
Trapets i taket
Och i taket i köket hänger en trapets.
- Det är mest Inga som använder den där.
Att hålla sig rörlig och leva hälsosamt tycker paret Norberg-Tegby är viktigt. Dessutom uppskattas redskapet av barnbarnen. Med hans och hennes blir det inte mindre än 23 stycken tillsammans.
Lars kan oroa sig för samhällsutvecklingen. Men han känner sig ganska nöjd när han tittar tillbaka på sitt liv. Tolv hus han dessutom hunnit bygga. Det har varit hans avkoppling. Och nu väntar födelsedagsfirandet. Det blir öppet hus i övernattningslägenheten i Söderköping och senare samma dag bjuder barnen på middag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!