Det är nästan ett år sedan som Arbetsförmedlingen och Fryshuset i Stockholm inledde projektet Unga in. Målet är att få in unga i systemet som stått utanför länge. Unga som av många räknats ut. Unga som själva inte trott att de någonsin ska få ett jobb.
- Det är ofta personer med komplexa problem. De har ofta varit i kontakt med flera myndigheter och har fått en skepsis mot kontakten med samhället. Vår uppgift är att hitta de här ungdomarna för att få dem att tro på att det finns en väg vidare, säger Elna Olsson.
Det finns 40 ungdomar inskrivna i själva projektet. Men man är i kontakt med många, många fler ungdomar. Eftersom Arbetsförmedlingen sitter i Fryshusets lokaler så är det lätt att komma förbi och bara tar en fika. Det är viktigt att det är avslappnat och neutralt
- Det ska vara lätt att komma till oss. Ska inte kännas som tvång. Kan vi bara börja prata så har vi nått en liten bit.
Under Almedalsveckan finns Arbetsförmedlingen med på många seminarier om unga och arbetslöshet. På måndagsmorgonen hölls ett seminarium om projektet under namnet 10% av ungdomarna kommer aldrig in på arbetsmarknaden.
- Vi ska komma ihåg att 90 procent i vår grupp har inte ens gymnasiebetyg. Då är det kul att höra när någon kommer till insikt om att den borde plugga. Det kan vara en lång väg fram dit eftersom misstänksamheten finns där mot oss och samhället i övrigt.
Under året som projektet har pågått så har sex personer gått ut i vanliga jobb. Och då kan det handla om människor som inte haft kontakt med Arbetsförmedlingen på länge.
- Jag tänker på en kille som suttit hemma ett år och spelat tv-spel. Nu har han ett jobb och gillar det. Det var en lång väg dit. Men nu har han jobbarkompisar och trivs, säger Elna Olsson.
Till hösten kommer ett liknande projekt dra igång i Malmö.
- Det är framför allt i större städer som dessa ungdomar finns. Jag hoppas att det kan starta fler projekt som vårt i Fryshuset runt om i Sverige. Det är ett slöseri med resurser när så många unga hamnar utanför, säger Elna Olsson.