På jakt efter det riktiga Gotland

Det är lika bra att säga det direkt - det finns inget riktigt turistfritt Gotland. På ön med 60 000 invånare och 800 000 turister finns inga oupptäckta smultronställen.

Visbys botaniska trädgård är ett gratis alternativ till det mer turisttäta Krusmyntagården. Visbyborna tar gärna med sig picknickkorgen ned till "Botan" och angränsande Gotlandsänget för en matpaus i den vackra naturmiljön.Foto: Johanna Eklundh

Visbys botaniska trädgård är ett gratis alternativ till det mer turisttäta Krusmyntagården. Visbyborna tar gärna med sig picknickkorgen ned till "Botan" och angränsande Gotlandsänget för en matpaus i den vackra naturmiljön.Foto: Johanna Eklundh

Foto:

Visby2007-08-08 04:00
Men Gotlandssemestern behöver inte bestå av solbadande på charterstranden Snäck, familjeutflykt till Kneippbyn och middag på Stora torget i Visby. Gotland har betydligt mer att erbjuda, bara man vet vilken vallmokantad grusväg man ska ta.
Klockan är fem i tolv och sex personer står och väntar utanför Fridhems strandservering. Vädret är grått och trist, men de som hänger på låset vet att man innanför glasdörrarna får goda våfflor och en fantastisk strandvy. Nedanför strandserveringen finns en liten stenstrand, där man kan ta sig ett dopp och beundra jätteklippan Högklint som tornar upp sig alldeles intill. Fridhem var prinsessan Eugenies sommarpalats på 1860-talet, och består av flera vackra gula trähus och en prunkande trädgård, beläget tre kilometer från Kneippbyn och tio minuters bilfärd från Visby. I dag är Fridhem ett vandrarhem i KFUK/KFUM:s regi.
- Miljön är väldigt välbevarad här, säger Lena Emilsson på Pensionat Fridhem. Salongerna ser ut som på prinsessan Eugenies tid.

Lugn och ro
Pensionat Fridhem är en av alla oaser på Gotland där man kan komma undan turistgrupper och långa köer.
- När det är dåligt väder är det glesare med besökare här i cafét, säger Lena Emilsson.
Men man behöver inte förlita sig på dåligt väder för att hitta lugn och ro på Gotland, det gäller bara att lyfta blicken lite.
- Till exempel Fårö är ju välbesökt, men eftersom nästan hela kusten är strand där, kan man alltid hitta en egen ostörd plats om man bara letar lite, säger Lina Gahnström på Gotlands turistförening.
Inte långt från de klassiska turistställena finns de mindre välbesökta pärlorna. I stället för att betala inträde till Krusmyntagården norr om Visby kan man ta med en picknickkorg till Botaniska trädgården, nominerad till Sveriges vackraste park. I stället för att breda ut badlakanet i Sandviken på Östergarnslandet åker man norrut längs udden, och hittar betydligt mindre befolkade stränder. Söder om Sandviken finns ett av Lina Gahnströms egna favoritställen på Gotland, Sysneudd.
- Det är ett litet mysigt fiskeläge där man kan köpa nyrökt fisk, som man sedan njuter av i solen på stenarna vid havet, säger hon.

Undvik vissa veckor
Den som vill undvika turisthorderna men ändå ha bra väder bör åka till Gotland i maj eller september. Det är lugna månader när priserna på boende, mat och transport dessutom är lägre än på sommaren. Om du ändå vill besöka ön på sommaren, undvik Medeltidsveckan, Almedalsveckan och Stockholmsveckan.
Generellt är södra Gotland lugnare än norra, alla orkar inte ta sig så långt från Visby. Är man på södra Gotland bör man svänga förbi Gute Vingård i Hablingbo. Här tillverkas gotländskt vin, och på övervåningen finns ett vandrarhem. Hablingbo ligger nära pittoreska Burgsvik och badorten Nisseviken. På södra kusten hittar man också Holmhällar, med raukar, badstränder, fågelliv och vacker natur.
Bor man i Visby krävs en del planering för att ta sig söderut. Många bussar går bara två gånger per dag och det kan vara svårt att hinna med allt man vill se utan att sova över någonstans. Att cykla är ett bra, men tidskrävande alternativ. Det är egentligen med bil som Gotland blir mest lättillgängligt. Då kan man i princip bara ge sig ut på landsvägarna och förr eller senare snubblar man över sina egna guldkorn. Överallt finns loppisar, bed and breakfastställen och gårdar med gårdsbutiker där man kan köpa alltifrån ägg till hemvävda mattor, säger Lina Gahnström på Gotlands turistförening.
- Dessutom bör man hålla utkik efter landsortsbiograferna som finns här och där. Alla har sitt eget unika utseende och historia. En del har varit igång ända sen 40-talet.
För en trängselfri Gotlandssemester gäller alltså att ta sig utanför murarna, följa grusvägarna och inte glömma att se sig omkring längs vägen.
Ta dig runt:
Cykel - finns att hyra bland annat vid hamnterminalen i Visby. Från 70 kronor per dag.
Bil - begagnade eller nya bilar från cirka 200 kronor per dag. Om du vill resa runt på ön är bil det bästa alternativet.
Buss - fyra busslinjer i Visby och elva busslinjer på resten av ön. Enkel resa kostar upp till 59 kronor, och medhavd cykel kostar 40 kronor extra. Dessutom trafikeras vissa sträckor bara två gånger om dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om