Lobbyarbete i Almedalen

På ett segelfartyg vid kajplats 10 i Visby hamn har lobbyarbetet för Norrköping och Linköping haft sin bas under den gångna Almedalsveckan. Under Fjärde Storstadsregionens flagg har städerna marknadsförts med mingel och seminarier.

Foto:

visby2007-07-14 04:00
Det har varit en hektisk och intensiv vecka för de som varit i Visby och jobbat med att "lobba" för Fjärde Storstadsregionen under politikerveckan i Almedalen. Tidiga morgnar och sena kvällar. Vill man märkas på "åsikternas Kiviks marknad" måste man ligga i.
- Men så otroligt kul! Vi har jobbat med det här projektet sedan början av året och det känns mycket bra att komma i mål, säger projektledaren Elin Brozén och får medhåll av sin kollega Charlotte Magnusson.
Det är tredje gången man satsar på att medverka på den arena som Almedalsveckan erbjuder.
- För fyra år sedan var vi här och spanade. Året därpå började vi försiktigt med att dela ut flygblad och informationsmaterial, säger Elin Brozén.

Värt pengarna
Valåret 2006 blev starten för en mer påkostad satsning. Det holländska segelfartyget Tolkien med hemmahamn i Hamburg hyrdes in och ett seminarieprogram togs fram. I år går hela kalaset på 550 000 kronor.
Är det värt pengarna?
- Absolut ja! Med tanke på att en helsida i en av de stora morgontidningarna kostar runt 200 000 kronor så är det definitivt värt pengarna att vara här i Visby, menar Elin Brozén.
I ett stort tält på kajen bredvid fartyget har veckans fyra seminarium hållits. Drygt 250 besökare har man sammanlagt haft vid evenemangen.
- Vi har jobbat med personliga inbjudningar och lyckats få hit många av de vi ville ha hit, säger Elin Brozén.
Seminarierna har handlat om allvarliga ämnen som storstäder, miljöfrågor, flygvapenindustrin och Ostlänken.
Men det har inte bara varit tungt och seriöst. Ombord på skeppet Tolkien har man på kvällarna haft bjudningar med mingel, underhållning och middag för politiker och näringslivsföreträdare som träffats under avslappnade former.
Nytt för i år är att man "lobbat" med humor också. Imitatören Göran Gabrielsson har vid flera tillfällen gjort Visbys kullerstensgator osäkra. Utklädd till Carl Bildt eller Göran Persson ledde han Fjärde Storstadsregionens korta men högljudda demonstrationståg.

Balanserar med roligt
- Samarbetet med honom har fallit mycket väl ut. Ingen har kunnat undgå att se och höra när han tågat runt på stan utrustad med megafon, flankerad av plakatbärare, säger Elin Brozén.
Men är det seriöst?
- Jag tycker inte det är fel att balansera upp med roligt och satiriskt värde. Det märks ju att vi gör det med en stor portion ödmjukhet. Han kan dessutom säga sånt som vi kanske vill säga, men inte kan.
Göran Gabrielsson har också medverkat i tv och vid andra evenemang.
- Då har han passat på att ta upp Fjärde Storstadsregionen och våra frågor på ett roligt sätt. Det är mycket värt i sådana här sammanhang.

Hittat formen
Elin Brozén tycker att man nu hittat en form för Almedalsveckan.
- Vi ska fortsätta med lite spetsigare och tyngre seminarier. Man måste nischa sig och vara tydlig för att locka rätt sorts människor här.
När projektledarna nu packar ihop och lämnar Visby så börjar arbetet med nästa års vecka nästan direkt.
Tolkien och Göran Gabrielsson måste bokas tidigt, eftersom de är så pass eftertraktade.
- Och sedan gör vi en utvärdering av årets evenemang. Tar reda på vilka vi nått fram till och vilket genomslag vi fått i media, säger Elin Brozén.
- Men först tar vi semester.
Traditionen med politiska tal i Almedalen startades av Olof Palme 1968.
1981 var alla riksdagspartier representerade för första gången.
Genomförs den första hela veckan i juli.
Varje parti har sin "egen" dag.
I år anordnades 462 seminarier av 200 arrangörer.
313 journalister var ackrediterade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om