Avhopparen som blev finansminister

För lite mer än 20 år sedan hoppade han av samhällsvetenskaplig linje på De Geergymnasiet. I dag är Anders Borg ansvarig för konungariket Sveriges finanser.

Finansministern och journalisten. Två tioåringar, Anders Borg (t.v.) och Tobias Holmqvist, som ville vara Lindös svar på Starsky & Hutch.Foto: Privat

Finansministern och journalisten. Två tioåringar, Anders Borg (t.v.) och Tobias Holmqvist, som ville vara Lindös svar på Starsky & Hutch.Foto: Privat

Foto:

visby2007-07-21 04:00
Det är ingen dålig resa Anders gjort, är min första tanke när vi en kvart innan utsatt tid kliver innanför dörrarna på klassiska Wisby Hotell. Vi har inte setts på snart 20 år och det känns lite konstigt att finansministern vi snart ska intervjua också är min barndomskamrat.
Han var årets moderata talare i Almedalen och nu är det dagen efter. Jag är nummer tio och sist i kön av de journalister som lyckats få en tid hos finansministern.
Mannen med hästsvansen och de allvarliga orden har samma personnummer som killen jag hängde ihop med under åren i grundskolan. Men är det samma person? Skrattar vi fortfarande åt samma saker?
Finansministerns första ord blir:
- Hej, vad smal du har blivit!
Jag kontrar med:
- Och vad stor du har blivit! Alltså, vad mycket muskler, menar jag.

Håller helgerna fria
Den Anders jag kommer ihåg var pojkigt smal och smärt. Finansministern är axelbred och har tränat styrketräning.
- Jag tränade faktiskt igår. När man är ute så här är det särskilt viktigt. Man måste gå och "bränna huvet" lite grann för att få nya krafter.
Jobbet som finansminister lämnar inga luckor i vardagen. Det är långa dagar och ständigt nya möten och beslut som måste tas. Han ringer hem varje dag och pratar med Sanna och barnen. Helgerna håller han fria, så gott det går.
- Jag åker inte ut och håller tal och sådant. Jag kanske borde göra det mer, men man måste välja. Jag måste ha tid där familjen får plats.
Vilken är en finansministers viktigaste egenskap?
- Att tydligt kunna säga nej till dem som kommer och vill ha pengar. Som ny på jobbet lindar man in nejet i argument för och emot och att man måste överväga det hela, men då tolkar en del det som att de fått ett ja eller kanske. Nu säger jag bara nej.
Efter snart ett år som chef för statens finanser känner han sig trygg i sin roll.
- Jag tycker det är mer osäkert att hålla ett tal i Almedalen än att förhandla en budget.
Inför större beslut kan han dock känna en viss osäkerhet och ibland tvekan.
- Jag grunnar mycket. Ett beslut ska värka fram, tycker jag. Det kan vara långa processer för mig, men när jag väl bestämt mig handlar det om att det ska hända grejer.

Hoppade av De Geer
Anders hade en trygg uppväxt i välbärgade Lindö. Gick i låg- och mellanstadiet på Lindöskolan och i högstadiet på Djäkneparksskolan inne i stan. Vid 13 års ålder började den politiska karriären när han gick med i Moderat Skolungdom.
I tvåan hoppade han av Samhällsvetenskaplig linje på De Geergymnasiet och skaffade sedan sin universitetsbehörighet på Komvux. 1988 lämnade han Norrköping för Uppsala universitet.
Det har gått snart 20 år sedan flytten och det är inte helt lätt att höra var finansministern har sitt ursprung. Livet och arbetet i Stockholm har effektivt slipat bort östgötskan.
- Men den kommer tillbaka så fort jag går av tåget eller öppnar bildörren i Norrköping. Sedan har jag en svärfar (Peter Ölander) som pratar en av de bredaste östgötskor som går att frambringa. Det räcker att prata i telefon med honom så är det kört, säger han och skrattar.
Svärfar Peter Ölander är annars mycket populär hos barnbarnen och ofta barnvakt när det krävs offentliga framträdanden av finansministern. Dessa gör han helst ensam.
- Sanna är nästan aldrig med och barnen är definitivt aldrig med. Mina barn ska ha sitt liv, inte mitt liv. De ska inte behöva stå till svars för det jag gör som finansminister. De har rätt till en egen identitet. Vi har medvetet valt att ha en Berlinmur mellan familjen och det offentliga livet.

Gillar det han ser
Orakad, hästsvans och ring i örat. Sällan slips och kostym. Anders utseende känns mer motorcykel än finansminister och har inte mycket gemensamt med föregångarnas mer strama stil.
- Jag tycker inte jag har ett speciellt avvikande utseende. Om jag går på McDonalds i Katrineholm så sitter det säkert minst två män med tofs och ring i örat där. Likadant i Norrköping. Det är i Stockholmsmiljön jag ser annorlunda ut.
Besöken i Norrköping har blivit färre med åren. Det är enklare att ta emot besök än att ge sig iväg som trebarnsfamilj. Men han gillar det han ser när han åker hit.
- Det ser ut som att det "boomar"! När man kommer inkörande från Katrineholm och ser det här massiva fältet, med bland annat Stadium, så känns det att Norrköping är på väg upp. Jag har läst på lite och siffrorna visar att stan växer bra och att många småföretag startas.
Statens finanser mår mycket bra just nu. Som statsråd har han själv en stark ekonomi med 97 000 kronor i månaden. En ansenlig månadslön som de flesta bara kan drömma om.
Är det här det bäst betalda jobb du haft?
- Jag tror faktiskt att jag tjänade mer på SEB. Vi fick bonusar, så det varierade över tid. Det är i alla fall väldigt få av mina gamla kolleger på Alfred Berg som har så låg lön som jag har.
Trots hög inkomst så lägger han inte pengarna på hög. Ett blygsamt fondsparande är det enda han unnar sig.
- Vi har ju huset som äter upp det mesta. Mitt sparmål just nu är en semesterresa med familjen.

Pojken har vuxit upp
Finansministerns pressekreterare skruvar på sig, plockar nervöst med mobiltelefonen och en penna. Mina 30 minuter med Anders har svämmat över och passerat en timme.
Det är dags att runda av och jag frågar hur länge han ska vara kvar i politiken.
- En lagom tid. Inte för evigt.
Kommer du och Sanna att flytta tillbaka till Norrköping?
- Jag tror inte det. Jag kommer ha svårt att hitta jobb utanför Stockholm. Efter det här kan jag tänka mig att gå tillbaka till att jobba med valutor och räntor.
Finansminister Anders Borg har ännu några åtaganden kvar innan dagen är slut. Vi skakar hand och lovar varandra att försöka träffas någon gång när det lugnat ner sig. För honom, alltså. Det ska bli spännande att se om vi kan hålla det löftet.
Jag lämnar Anders åt hans för landet viktiga uppdrag och går ut i ett Visby som badar i sol. Förmodligen har jag förändrats lika mycket som han, tänker jag. Pojkarna har blivit vuxna, helt enkelt, men vi skrattar fortfarande åt samma saker.
Namn: Anders Borg.
Född: 11 januari 1968.
Bor: I ett gammalt tegelbruk byggt 1820 utanför Katrineholm.
Familj: Hustrun Sanna (Ölander), Ludvig ,10, och tvillingarna Hanna och Sarah, 6, samt hunden Frodo.
Bil: Ford Maverick.
Utbildning: Gymnasiestudier vid De Geerskolan och Komvux. Filosofi, ekonomisk historia och statskunskap vid Uppsala universitet 1988-91. Nationalekonomi vid Stockholms universitet 1995-97.
Karriär:
1989 Ordförande i studentkåren och föreningen Heimdal vid Uppsala universitet.
1990-91 Ledarskribent Svenska Dagbladet.
1991-94 Talskrivare åt Carl Bildt och sakkunnig i Statsrådsberedningen med samordningsansvar.
1995-98 Analytiker på Transferator Alfred Berg.
1998-99 Chefekonom på ABN Amro Bank.
1999-01 Chef för ekonomisk analys på SEB.
2001-02 Rådgivare i penningpolitiska frågor till riksbankschefen Lars Heikensten.
2002-06 Chefekonom och kanslichef för moderaterna.
2006 - Finansminister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om