Niklas, 25: "Van att vara yngst när vi är på dans"

Det tar max 20 sekunder tills dansgolvet är fullt när Gideons orkester spelar upp till kvällens första dans. Vi besöker Häradshammars bygdegård, där föreningen Härmsegänget har arrangerat danser i 15 år. "Det är roligt att vara med och bidra med något positivt" säger föreningens ordförande Håkan Thander.

Nina Björnsdotter och Niklas Mellfors tävlar i folkdans tillsammans men på dansgolvet i Häradshammars bygdegård övar de bugg.

Nina Björnsdotter och Niklas Mellfors tävlar i folkdans tillsammans men på dansgolvet i Häradshammars bygdegård övar de bugg.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2024-03-02 18:00

Taktfasta trummor, sammetslena mansröster och de obligatoriska tonarts-höjningarna är på plats, precis som de ska vara för att publiken ska få vad de vill ha under kvällen.

undefined
Danserna som anordnas av föreningen Härmsegänget har en lång tradition i Häradshammars bygdegård.

– Det är familjärt här i bygdegården. Det är kanske något med lokalen, det sitter i väggarna. Det har varit dans här så länge, säger Håkan Thander som är en av de åtta i föreningen som arrangerar danskvällarna.

undefined
Bodil och Håkan Thander träffades på en dans och har sen dess tillbringat många timmar på danser.

Härsmegänget startade 2009 och arrangerar åtta danser per år och Håkan Thander berättar att det brukar ligga på runt 60 besökare per dans.

– Innan pandemin var vi ofta uppåt hundra personer men efter har det varit lite svårt att få så bra med folk. Medelåldern stiger, yngre dansar inte på det här viset lika mycket som förr. Men det brukar vara en del yngre personer ändå.

undefined
Peter Berg spelar bas och sjunger i orkestern Gideons som spelade under kvällen.

25 år och yngst på dansgolvet är Niklas Mellfors. Han har åkt från Gistad och är där med sin mamma Nina Björnsdotter som bor i Kättinge inte långt från bygdegården.

– Jag är van att vara yngst, när vi är på dans tillsammans. Mamma vill inte komma ensam så jag hänger med. I kväll ska jag försöka lära mig bugga.

undefined
Nina Björnsdotter och Niklas Mellfors tävlar i folkdans tillsammans men på dansgolvet i Häradshammars bygdegård övar de bugg.

Nina Björnsdotter berättar att hon dansade som ung och att hon efter sin skilsmässa tog upp dansandet igen. Nu tävlar hon och sonen tillsammans i gammeldans och när Gideons spelar några sådana låtar är det lätt att se att de är på hemmaplan.

– Jag vet inte riktigt varför men jag har alltid älskat att dansa. Det är min grej, när det funkar och man hittar "flow" i dansen känns det kul, säger hon.

undefined
Häradshammars bygdegård används till allt från danskvällar och revyer till loppisar och fester.

Ett sextiotal personer har letat sig till bygdegården. De kommer alltifrån Jönåker och Norrköping till Linghem och Söderköping. Många är trogna gäster och andra är här för första gången. Lena Gustavsson från Norrköping tillhör skaran som kommer tillbaka gång efter gång.

undefined
Dansgolvet fylldes snabbt när Gideons från Eskilstuna drog i gång musiken.

– Fördelen med Häradshammars bygdegård är att här kan man bjuda upp alla. Det är naturligt att alla dansar med alla. Det här är inget jaktställe, säger Lena Gustafsson.

undefined
Lena Gustavsson och Lenart Mattsson känner inte varandra med hittar ändå rätt på dansgolvet.

Gideons, som spelar hela kvällen med bara en halvtimmes fikapaus, får gott betyg av alla NT pratar med. Annacarin Karlsson är beredd att lägga till dem bland sina favoritband; Holens, Edwings och Bosse Franks orkester.

– Bandet är jättebra. Det spelar häftigt och alla stilar, säger hon innan hon försvinner ut på dansgolvet igen.

undefined
Kenneth Karmväck från Norrköping och Annacarin Karlsson från Jönåker svänger loss på dansgolvet.
undefined
Åtta gånger per år är det dans i Häradshammars bygdegård.
Karta: Häradshammars Bygdegård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!