Naturtomten som blev ett trädgårdsparadis

Sivan och Uffe gifte sig under en tall på sin tomt på Vikbolandet 1990. De har hunnit med att fira silverbröllop, men trädgården är snarare guld värd för de kreativa makarna – som med fantasi och lekfullhet skapat rabatter i form av geometriska figurer.

Sivans ateljé ligger precis ovanför ett av bergen. Rabatten längst ned omgärdas av gamla tegelrör som de samlat ihop av vänner och bekanta. I dessa odlas Flitliga Lisa. De lila blommorna är flox och intill växer också temynta. Till höger syns en formklippt ek.

Sivans ateljé ligger precis ovanför ett av bergen. Rabatten längst ned omgärdas av gamla tegelrör som de samlat ihop av vänner och bekanta. I dessa odlas Flitliga Lisa. De lila blommorna är flox och intill växer också temynta. Till höger syns en formklippt ek.

Foto: Peter Ericsson.

Vikbolandet2021-09-08 10:00

De finns de som suckar och drar sig in i det längsta för att klippa gräsmattan eller rensa i rabatterna. Till den kategorin tillhör knappast Sivan och Uffe Helderud.

– Vi ser aldrig trädgården som ett arbete eller något som bara måste göras. För oss är det rena njutningen. Det är bådas största hobby, en lustfylld och rolig sysselsättning där man hela tiden får följa en utveckling – något som växer fram, berättar Sivan.

– Sedan behöver man ju inte gå på gym, utan får den träningen hemma i stället med allt grävande, lyftande och anläggande, ler Uffe.'

undefined
Sivan och Uffe Helderud.

1990 gifte de sig under en tall i sin kära trädgård på Vikbolandet.

– Tallen blåste sedan ned under stormen Gudrun 2005, men förhållandet lever kvar, skrattar Uffe.

Paret tog vara på att två tallar föll och kraschade sönder staketet. I stället anlade de en helt ny rabatt där med gatstenar som dekoration och avskiljare.

undefined
Växthuset kom till 2009 – där Sivan och Uffe odlar pelargoner, gurkor och tomater. Det orangea precis utanför växthuset är krasse och de blå blommorna till vänster är brittsommaraster. Dessa växer vid ett cementfat som Sivan har gjort efter rabarberblad. Hon har även tillverkat två grodor i keramik som håller till där. I förgrunden skymtar rosor och pioner som blommat ut.

– Det gör att vi kan ha växter och blommor som kräver olika sorters jordar nära varandra. Stenarna i olika former och vinklar är fina samtidigt som de värmer och skapar ett bra odlingsklimat, framhåller Sivan.

Tomten på cirka 5 000 kvadratmeter är i grunden en skogsbacke med berg och stenig mark. När bygget av det klassiskt röda huset med sina vita knutar var klar kunde skapandet av trädgården börja.

– Vi har ingen vanlig villatomt, snarare en naturtomt som är odlad och genomtänkt. Den har vuxit fram under en längre tid och utvecklas hela tiden. Vi har många olika partier – både flera berg, platt, kuperat och flera naturliga träd. I stället för att ta bort träden när de blivit för stora har vi valt att formklippa dem – ofta som klot – och det gör mycket för helhetsintrycket.

undefined
Här växte tidigare två tallar som föll under stormen Gudrun 2005 och bidrog till att paret gjorde en ny rabatt. Numera består den bland annat av en dvärgtry som hänger ut över gatstenen mot gräset, samt höstanemon (vitrosa), oktoberstormhatt (blå) och till höger röd stormhatt. På armeringsjärnet lite till höger är en keramikfågel uppsatt, som Sivan har tillverkat.

Om baksidan är mer skuggig med blommor som står sig lite längre – är framsidan desto soligare och torrare. Intill bergsklackarna – på båda sidor om grusgången som leder till husets entré – är den naturliga skogsvegetationen bevarad.

– Något annorlunda är att vi har tre olika berg, som alla har ett djup – vilket gör att det går att plantera även växter och buskar med längre rötter. Där växer bland annat jasmin och try.

Odlingsytorna är både runda, kvadratiska, rektangulära och halvmåneformade. De bildar tillsammans med gångarna olika rum.

– Vi har olika delar som går i varandra och alla gångar leder någonstans. Det gör att trädgården blir mer spännande, framhåller Sivan.

undefined
Växthuset kom till 2009 – där Sivan och Uffe odlar pelargoner, gurkor och tomater. De använder det även som ett uterum året runt för att äta, fika och koppla av. Innehållet följer årstiderna och vid högtider som jul och påsk dekoreras det lite extra.

Idélusten och skaparglädjen är stor – liksom kreativiteten. 

– Det är kul att ha något eget och personligt som vi själva har kommit på. Det gäller allt från utformningen till små detaljer. Som att använda en gammal halmblås eller bykgryta att plantera i – eller att ställa krukor på ett symaskinsunderrede i trädgården.

Båda tycker att varje årstid har sin egen tjusning, men hösten är något extra.

– Det är helt underbart med alla kraftfulla färger, framhåller de.

Första veckan i oktober brukar makarna städa rent i sitt växthus – som också fungerar som uterum året runt – samt plocka in knölar från dahlior, alla pelargonior och figurerna i keramik som Sivan har gjort.

– Vi brukar annars låta det mesta vara kvar som skydd för växterna under vintern. Sedan väntar en stor rensning i mars och april. Då är vi laddade för en ny säsong, ler paret.

undefined
Sivan vid planteringen som innehåller flera sorters solhattar och lejongap. Krukorna till höger om Uffe huserar dahlian Choklad.
Sivan och Uffe Helderud

Bor: Östra Ny, Vikbolandet.

Yrken: Båda är pensionärer.

Tomtens yta: 5 000 kvadratmeter.

Anlades: Från 1982 och framåt.

Odlingszon: Från två till fyra.

Helderuds smarta hösttips

* Ägna mer omsorg om ett eller två land på hösten.

* Jordförbättra och passa på att dela och plantera om växter.

* Låt perennerna vissna ner, de blir ett bra skydd och näring.

* Njut av trädgårdens färgprakt.

* Använd belysning för att förstärka trädgårdens karaktär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!