Sedan 2009 har kommunen försökt att få Ola Johansson att röja upp på den gamla macktomten i Östra Husby. För att trycka på honom har han vid flera tillfällen dömts att betala vite. Totalt har han betalat 150 000 kronor. Nu vill kommunen att han ska betala ytterligare 300 000. Han har överklagat och nu ska mark- och miljödomstolen fatta det slutgiltiga beslutet.
Under åren har många hört av sig till oss och undrat varför det ser ut som det gör. Där det tidigare stod bensinpumpar trängs nu gamla bilar, en båt, däck och ved. Allt väl synligt från Arkösundsvägen. Vi har vid flera tillfällen under åren skrivit om saken. Vi har även publicerat en rad insändare.
Ägaren har varit i konflikt med kommunen sedan 1980-talet, men allt eskalerade när han kände sig tvingad att stänga bensinstationen. Han bestämde sig för att satsa på en övernattningsverksamhet, men bygglovet till stugorna dröjde. I stället ägnar han sig i dag åt verkstadsjobb, som att byta däck. Han hyr även ut släpvagnar och grävmaskiner samt har viss försäljning, bland annat av ved.
Det är en industritomt och den är fylld till brädden. Ola Johansson vill själv inte vara med på bild och vill inte heller att vi fotograferar inne på tomten.
Förstår du att folk reagerar på hur det ser ut?
– Ja, det är klart. Jag vill själv inte att det ska se ut så här.
Vi vill veta varför det har blivit så här. Det visar sig vara en komplex historia där alla turer lett till ett stort misstroende mot såväl politiker och tjänstemän som media, som han menar rapporterat utifrån myndigheternas uppgifter och inte hans.
– Jag har gjort allt enligt de bestämmelser som finns.
Men kommunen vill att han ska städa och trycker alltså på med ett högt viteskrav.
Har du haft dialog med kommunen?
– Nej, det har inte varit någon dialog alls.
Han säger att det är en allmän opinion mot honom. Att det finns många, både kommunen och grannar, som motarbetar honom och vill att han ska försvinna.
– Det här har förekommit i många år.
Han menar att kommunen gör kontroller och letar efter fel som inte finns. Att de beskriver oljeläckage, som han har sanerat, som utsläpp och påstår att han hanterar kemikalier felaktigt.
I samband med det förra vitet på 50 000 kronor kom Kronofogden för att göra en utmätning. Men han hade lånat ihop pengar.
– Då sa de något konstigt. Att det är mer böter på gång, så de kunde lika gärna göra en utmätning redan nu. Det här hände på onsdagen. På fredagen åkte en samlad byggnadsnämnd förbi och såg när de passerade att det var oförändrat på tomten. De gjorde ingen riktig besiktning utan gjorde en bedömning när de åkte förbi med bilen.
– Det är korruption, säger han och radar upp namn på politiker som han menar har del i det.
2013 ansökte Ola Johansson om bygglov för att sätta upp ett plank, men fick nej. Trafikverket ansåg att det skulle skymma sikten i korsningen. Efter det har han gjort nya försök med insynsskydd.
– Jag hade satt upp ett staket med tyg för att dölja tomten, men det var någon eller några som rev ner det direkt. Dagen efter var kommunen på mig igen. Är det ett sammanträffande?
Nu håller han på att sätta upp plåtar, men det tar tid. Han är sjukskriven på 50 procent och har fysiska begränsningar. Han menar att det är en stor del i att det ser ut som det gör. Han varken kan eller hinner städa ordentligt.
– Jag mår dåligt av att det ser ut som det gör.