Kommunens besked: De kan inte hjälpa barnfamiljerna utan vatten

Kommuninvånare i Kolstorp gör bäst i att själva ta över det lokala vattenverket.
– Det kommer att bli en kostnad oavsett. Om kommunen bygger ut en vattenledning får de boende betala en anslutningsavgift, säger kommunalrådet Christian Widlund (C).

Enligt Christian Widlund (C), kommunalråd och ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden, har kommunen få möjligheter att hjälpa de vattenlösa i Kolstorp. "I det här fallet, då det är en privat anläggning, har inte kommunen något verktyg för att sätta press på ägarna", säger han.

Enligt Christian Widlund (C), kommunalråd och ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden, har kommunen få möjligheter att hjälpa de vattenlösa i Kolstorp. "I det här fallet, då det är en privat anläggning, har inte kommunen något verktyg för att sätta press på ägarna", säger han.

Foto: Joakim Blomqvist

Vikbolandet2025-02-07 05:00

Nyheten i korthet

  • Invånare i Kolstorp, Vikbolandet, står återigen utan vatten på grund av obetalda elräkningar från det privata vatten- och avloppsverket.
  • Kommunalrådet Christian Widlund (C) säger att kommunen har begränsade möjligheter att hjälpa till eftersom det är en privat anläggning.
  • Widlund föreslår att de boende tar över anläggningen för att lösa problemet, trots att det kommer att innebära kostnader för dem.

Ännu en gång står boende i Kolstorp på Vikbolandet utan vatten. Enligt uppgifter till NT beror det på att bolaget som ägt det privata vatten- och avloppsverket vid Marviken inte betalat elräkningarna.

Christian Widlund (C), kommunalråd och ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden, har förståelse för de boendes frustration.

– Det känns jättetråkigt. Det är förskräckligt att det får gå till på det sättet. Boende i området har alla mina sympatier.

Boende i Kolstorp hoppas nog på mer än sympatier. Men enligt Christian Widlund har kommunen få möjligheter att kunna hjälpa till.

– Det handlar om en privat anläggning. Vi kan inte beordra någon att agera, eller tvinga någon att sätta igång vattnet.

De som bor i Kolstorp har betalat samma skatt som andra i Norrköping, har inte de rätt till rinnande vatten i kranarna?

– I det här fallet, då det är en privat anläggning, har inte kommunen något verktyg för att sätta press på ägarna.

undefined
Så här såg det ut när dåvarande fastighetsägaren Niclas Adler mötte upprörda Kolstorpbor i mars 2023. Nu är det flera hushåll som stått utan vatten i en vecka.

Det kommunala vatten- och avloppsbolaget Nodra har tidigare berättat för NT att de boende, när Vattenfall sålde anläggningen, erbjöds att få vattenverket och reningsverket för att kunna driva det själva, men att de tackade nej. Därmed landade ansvaret på den nya ägaren – ett bolag ägt av företagaren Niclas Adler.

Christian Widlund är inne på samma linje.

– Vill de boende ha en snabb lösning på problemen är det bäst att de går ihop och tar över anläggningen. Jag förstår att det här kommer att kosta dem pengar. Men det kommer att bli en kostnad oavsett. Om kommunen bygger ut en vattenledning får de boende betala en anslutningsavgift.

På måndagens kommunfullmäktige antogs en ny vattentjänstplan. Där finns Kolstorp med för planerad utbyggnad av VA, men det finns många områden där det är aktuellt för kommunen att på lång sikt säkra behovet av allmänna vattentjänster. 

– Kolstorp är tyvärr inte bland de områden som är högst prioriterade, så det kommer dröja många år innan det är aktuellt.

För att lösa de akuta problemen, skulle inte kommunen kunna tänka sig ställa upp en vattentank i Kolstorp?

– De boende kan ringa till Nodra och be dem köra ut en vattentank. Det är dock en kostnad som de boende i så fall själva får stå för. Det beror på att deras vattenlösning i dag är kopplad till en privat anläggning, säger Christian Widlund och tillägger att alternativet är att fastighetsägaren tar ansvar för situationen och kör ut en vattentank till området.

Karta: Kolstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!