Han tar över butiken – med stora ambitioner

Arkösund livs och Pub Kompassen i Arkösund får en ny ägare efter fem år. Det är Filip Rask, 30, som tar över verksamheten. "Vi ska få till ett handelscentrum för alla här nere", säger han.

Filip Rask blir nya ägaren till Arkösunds livs och Pub Kompassen.

Filip Rask blir nya ägaren till Arkösunds livs och Pub Kompassen.

Foto: Liv Hellström

Vikbolandet2024-07-08 05:00

Filip Rask är själv fjärde generationen handlare och har erfarenhet av livsmedelsbutiker sedan tidigare. Senast var han på Hemköp på Kungsgatan i Norrköping. När han såg att de nuvarande ägarna Pia och Jens Zandén, skulle flytta söderut och sälja verksamheten blev han genast intresserad.

– Jag har alltid pratat om att det vore kul att hitta något man gillar att jobba med i skärgården.

Att det blev just i Arkösund tycker han är roligt då han menar att det känns som en växande del av Norrköping.

– Det finns en riktig pärla här ute vid havsbandet som många kanske glömmer bort lite.

undefined
"Min vision är att om man är här ute i Arkösund ska man inte behöva sätta sig i bilen och åka några mil för att tillgodose sina behov", säger han.

Han har stora ambitioner och förhoppningar om vad han ska kunna genomföra med butiken. Först ut, den ska vara bemannad året runt. I nuläget är det en automatmatbutik från september till slutet av april.

– Kanske inte sju på morgonen till åtta på kvällen, men ett par timmar om dagen. Då kommer vi kunna erbjuda annan service på en helårsbasis, säger han och fortsätter.

– Så som alkoholutlämning, förhoppningsvis även saker som trisslotter, pantmaskin och paketutlämning.

Han ser även över möjligheten att ha varuutlämning för att underlätta för de som åker långt för att komma till sina sommarställen.

Enligt statistik från Norrköpings kommun var 183 personer folkbokförda i Arkösundstätort 2023, något som skulle kunna skapa en del problem med lönsamheten på vinterhalvåret när inte lika många befinner sig i sina semesterbostäder.

– Min vision är att om man är här ute i Arkösund ska man inte behöva sätta sig i bilen och åka några mil för att tillgodose sina behov. Ambitionen är att vi ska få till ett handelscentrum för alla här, säger han.

undefined
Butiken ska bemannas året runt.

Han poängterar hur viktigt det är att få med sig de lokala på tåget.

– Ska det kunna utvecklas framåt måste man få med lokalborna. Vi kan inte driva en butik året runt om vi har tre kunder i veckan i december. Men jag är villig att göra den här chansningen nu.

Han hoppas även kunna locka andra kunder från områdena runt Arkösund.

– Min ambition är att Arkösund ska vara ett relativt naturligt val att göra sin handel i. Förhoppningsvis, istället för att alla hela tiden åker in till stan, kanske man kan få en annan del av Vikbolandet att istället åka utåt istället.

Att konkurrera med priserna som finns i större butiker kan bli svårt, men Filip menar att det beror på hur man ser på det. Han har också för avsikt att se över priserna.

– Det är dyrare att handla här ute, men förhoppningsvis kan man tänka på vad det kostar i bensin och tid att åka någon annanstans. Man kanske då känner att man hellre läser en bok.

Det officiella ägarbytet sker först i oktober, fram tills dess fortsätter allt som vanligt. När butiken sedan nyöppnar, någon gång i slutet av året ska den vara mer inspirerad av en lanthandel. Men den ska trots det få ett bredare utbud.

undefined
Pub Kompassen ska drivas av en ännu inte bestämd extern part.

Utöver butiken tar Filip även över Puben Kompassen. Idag drivs butiken och puben som en enhet, men det kan bli så att det kommer in en extern part till puben, men det är inget som i nuläget är helt klart.

– Det är viktigt att hålla det här som en pub, så det är viktigt att hitta någon som kan förvalta det snarare än förändra det, säger han gällande om det skulle komma in en extern part.

Det finns stora ambitioner för puben också.

– Om det kunde hända någonting här ute varje helg hade det varit ascoolt.

Hur det blir gällande Kompassen förväntas vara klart i slutet av sommaren.

Karta: Arkösund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!