Så här ser matbutiken ut – efter totala renoveringen

Känner du igen dig? Inte? Det är inte underligt. Lanthandeln har ju genomgått en total förvandling.
– Det har varit blod, svett och tårar, säger butikschefen Filip Rask.
Och snart kan alla detaljer vara klara kring den intilliggande puben.

Filip Rask är butikschef på Arkösunds livs.

Filip Rask är butikschef på Arkösunds livs.

Foto: Mattias Heikki

Vikbolandet2024-12-07 05:00

I början av september tog Filip Rask över Arkösund livs och Pub Kompassen. Det blev startskottet för en hektisk tid. Ut med det gamla, in med det nya.

Filip Rask ville få till en radikal förändring. Att Arkösundsborna skulle få en matbutik snarare än en lanthandel var viktigt för honom.

– Vi har ökat sortimentet kopiöst. De flesta tar det för givet att ha en matbutik nära. Men här har folk fått åka 2,5 mil under vintern för att köpa mjölk, säger den 30-årige Norrköpingsbon.

Svenska spel och Systembolaget kommer strax att finnas på plats. Filip Rask kämpar fortfarande för att bli ett postombud.

undefined
Filip Rask är butikschef på Arkösunds livs.

När butiken öppnade dörrarna förra helgen kom belöningen för det hårda arbetet. Det blev den självklara höjdpunkten under den här tre månader långa resan. Enligt Filip Rask stod 50 personer utanför porten och väntade. Och responsen blev enorm, både i affären och i sociala medier.

Vad köpte första kunden?

– En 65 grams Plopp. Han sprang varvet i butiken för att vara säker på att bli första kunden. Han sa att han skulle rama in kvittot.

undefined
Många Arkösundsbor visade sin uppskattning när butiken slog upp portarna förra helgen.

Numera är butiken öppet året runt och inte bara under årets varma månader. Matbutiken bidrar därmed med något ovanligt till Arkösund – personer som är heltidsanställda, året runt.

Vad säger du om risken du tar?

– Det gör man med alla satsningar. Men risken minimeras om du har engagemanget från lokalbefolkningen. Det här tillför så mycket till bygden och jag känner att folk är lyriska över det här.

undefined
Mark Eckerström, Filip Rask och Nils Söderholm är tre av få året runt-anställda i Arkösund.

Hur många timmar har du lagt ner?

– Ingen aning. Jag vet inte ens hur jag ska kolla upp det.

40 timmars veckor?

– Nej för fan! Bra mer än det. Jag har lagt ner blod, svett och tårar för att få igång den här butiken.

Vad har allt kostat?

– Massor av pengar! Jag vet inte. Och jag vet inte ens om jag vill berätta vad jag tror det landar på. Den sista fakturan har inte kommit in.

undefined
Innan nyår hoppas Filip Rask att den intilliggande puben ska ha nya ägare.

Puben Kompassen har varit stängd sedan sista augusti. Planen är att hyra ut den till en extern aktör från Norrköping. Enligt Filip Rask är nästan alla detaljer klara. Han hoppas att alla papper kan skrivas under innan nyår.

– Den ska förädlas, inte förändras. Menyn ska hottas upp, men det ska inte bli några vita handskar och göspannor här. Här vill nog folket att vi ska vara mer återhållsamma. Det får inte ske en för stor förändring här.

Till skillnad från i matbutiken då... 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!