När bolaget Synthesis Analytics AB, som ägs av Niclas Adler, köpte den nedlagda kraftverksanläggningen i Marviken 2019 ingick vatten- och avloppsreningsverket i Kolstorp i köpet. Under de senaste åren har vattenflödet inte varit tillförlitligt och vid flera tillfällen har vattnet stängts av. I somras var ett 20-tal hushåll utan vatten i en vecka.
Småbarnspappan Alejandro Bade fick nog när vattnet, som så många andra gånger tidigare, stängdes av i början av oktober.
– Jag har barn att tänka på, min dotter är lite mer än ett år gammal och så har jag inget vatten till att fixa välling. Jag brukar bunkra upp med vatten, men den här gången var jag inte alls beredd och hade besök. Något måste göras åt det här, säger Alejandro Bade.
Alejandros son Johannes Bade är i tonåren och påverkas även han av att vattnet stängs av regelbundet.
– Man kan inte gå på toa, inte dricka vatten, inte laga mat eller duscha. Det här är ju långt ifrån första gången det händer, säger Johannes Bade.
De boende i området har med tiden lärt sig vara förberedda. Gösta Trozell har närmare 30 liter vatten bunkrat hemma för att känna sig trygg när vattnet slutar fungera.
– Det vore bättre om kommunen tog över driften så att den var säkrad. Vi betalar ju lika mycket skatt som alla andra, varför ska inte vi få ha rinnande vatten?, frågar sig Gösta Trozell.
Hos Norrköpings kommun finns det en medvetenhet om problemen i Kolstorp, men de anses inte vara lika akuta som i andra delar av kommunen.
– Det finns väldigt många andra områden som inte ens har ett fungerande dricksvatten, eller där det finns jättedåliga avloppslösningar som släpper ut föroreningar. Exempelvis söder om Ensjön har vi stora områden som inte har vatten eller avlopp överhuvud taget, de har också länge hört av sig till oss och vill att vi ska bygga vattenverk där, säger Maria Rothman.
– Fastighetsägare glömmer lätt bort att de har ett stort ansvar när man äger ett hus. När Vattenfall sålde det här erbjöd man de boende att få vattenverket och reningsverket och kunna driva det själva, men man tackade nej och då landade ansvaret på köparen.
Enligt Maria Rothman vore den bästa, snabbaste och billigaste lösningen att de boende tar över ansvaret över vattnet och därmed också kan se till att elräkningarna betalas.
– Vill man vänta på att vi ska ta över det här är det kanske 20–30 år bort, för att vi har så många andra områden som ligger före i prioriteringslistan, säger Maria Rothman.
Men här och nu kvarstår problemen för de boende, och när vintern närmare sig växer oron.
– Vi är ju beroende av vatten i dag och det är en stor osäkerhet att inte veta om man har vatten eller inte, säger Björn Fogel, som också bor i Kolstorp.
Vill ni flytta på grund av problemen?
– Vart ska vi flytta? Det går inte att sälja det här, ingen köper ett hus utan vatten, säger Björn Fogel.
– Bara för att vi bor så här ska vi inte drabbas av att inte ha vatten. När jag flyttade hit och Vattenfall skötte det hela hade vi inga problem, säger Alejandro Bade.
NT har sökt Niclas Adler för en intervju.