Under pandemin 2020 startade Andreas Bengtsson produktion av andningsskydd i Ormestad på Vikbolandet. Företaget växte lavinartat, ordrarna strömmade in och de flyttade till större lokaler i Norrköping. Som mest sysselsatte företaget runt hundra personer innan pandemin klingade av.
– Plötsligt blev orderingången extremt mycket mindre och alla prognoser ändrades. Då hade vi inte muskler för att stå kvar med de utgifter vi hade, säger Andreas Bengtsson.
Företaget flyttade tillbaka till Vikbolandet. Under ett år var de under rekonstruktion men skulderna var för stora och i augusti 2022 gick Biovisor health and safety AB i konkurs.
– Det var en jättetuff period att gå igenom. Samtidigt lär man sig saker. Vi lyckades effektivisera men vi hade för stor skuldryggsäck. Vi var nära att klara det men tyvärr gjorde vi det inte.
Företaget Safeqare, ägt av Idoc group AB, drev produktionen vidare i Ormestad på Vikbolandet men valde efter sommaren förra året att lägga ner produktionen. Andreas Bengtsson som vid samma tid var på väg att starta upp produktion av engångsartiklar till vården av återvunnen plast, såg möjligheten att få ett ben till att stå på i det nya företaget Biovisor sustainable AB.
– Det vi tog över är produktion av munskydd och andningsmasker. Tanken är att det ska vara ett komplement till den andra verksamheten med återvinning av plastprodukter. Jag tyckte det kändes för dumt att låta produktionen gå i graven. Framförallt när de jobbat upp det och varit med i upphandlingar. Då fick vi möjlighet att jacka i där.
Ni gick i konkurs förra gången varför tror du att du kommer lyckas nu?
– Skillnaden den här gången är att vi har ett ramavtal på två år med sex regioner och tio kommuner som vi ska leverera ansiktsmasker till. Vi tar det mycket försiktigare den här gången, det får växa långsamt.
Andreas Bengtsson ser tillverkningen av andningsskydd framförallt som en säsongsverksamhet eftersom åtgången är stor under vinterhalvåret när vi drabbas av mycket virus. De fem anställda jobbar deltid och Andreas Bengtsson räknar med färre i produktionen på sommaren. Det finns inte några planer på att nyanställa i nuläget.
– När vi fick möjligheten att ta över den här verksamheten tänkte jag givetvis över det många gånger, om jag verkligen skulle börja med det igen. Dels var det mycket känslor efter konkursen vi gick igenom, men samtidigt visste jag att det var en bra möjlighet.
Den långsiktiga planen för företaget är att produktionen av plastförkläden och andra engångsartiklar av återvunnen plast till vården ska vara basen i företaget. Produkter som enligt Andreas Bengtsson har en mer jämn åtgång och kan jämna ut dalarna i försäljningen av andningsskydd.
För Laila Hellström som i perioder jobbat som maskinoperatör sen 2021, är upplägget med säsongsanställning perfekt. Hon beskriver arbetslaget som familjärt och tycker lönen är skaplig.
– Jag blev skitglad när Andreas ringde och frågade om jag kunde börja jobba nu i höst. Jag kommer jobba här på vintern och på sommaren jobbar jag i trädgårdsbranschen. Vi är glada att företaget lever vidare här ute så det finns jobb, säger hon.