Ny festplats i Rönö efter att den gamla fick rivas

Efter en konflikt med markägaren tvingades Rönö bygdeförening riva festplatsen vid Skälläng. Nu skapar de en ny och siktar på invigning 2024.

Nu börjar flytten av byggnaderna från Skällängs festplats.

Nu börjar flytten av byggnaderna från Skällängs festplats.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2023-02-03 11:33

I hundra år har festplatsen vid Skälläng i Rönö socken på Vikbolandet varit en plats där människor umgåtts och firat midsommar. Förra året sade markägaren upp avtalet och nu håller Rönö bygdeförening på att montera ner och flytta byggnaderna till en ny plats där traditionen ska leva vidare. Rönö festplats, som den nya kommer att heta, ska ligga vid Segerbo på vägen mellan Rönö och Östra Ny, inte långt från hembygdsgården.

undefined
Nu börjar flytten av byggnaderna från Skällängs festplats.

– Först bröt vi ihop när vi när vi inte fick vara kvar vid Skälläng. Men nu känns det väldigt bra. Vi har en känsla att den här i slutändan blir ett bättre alternativ än den gamla festplatsen. Men det kostar pengar, säger Lolita Nilsson, ordförande i Rönö bygdeförening.

undefined
Lolita Nilsson på platsen där Rönö festplats senare i år ska börja anläggas.

Kostnaden för marken, anläggningsarbeten och myndighetstillstånd är beräknad till 1,5 - 2 miljoner kronor. För att finansiera projektet har föreningen startat en insamling och jagar sponsorer. På två veckor har de fått in 200 000 kronor. De kommer söka bidrag på olika håll och har möjlighet att låna pengar med bygdegården som säkerhet.

– Det finns två skäl till att medlemmarna i föreningen valde den här platsen. Det största skälet är att vi kan köpa marken och blir oberoende av en markägare. Det andra stora skälet är närheten till vår hembygdsgård och de fördelar det för med sig.

undefined
Olle Karlberg är samordnare för arbetet med flytten och en av alla ideella krafter i Rönö bygdeförening.

Är det inte risk att ni stör om det blir livade midsommarfester?

– Vi har pratat med grannarna och alla har sagt ja till att det ligger en festplats här. De närmaste var oroliga om det är en ungdomsfest och då har vi kommit överens om extravakter.

undefined
Kaffestugan kommer flyttas i tre delar och när den är på plats på nya stället kommer den att moderniseras.

Den nya platsen är knappt tre hektar och det planeras för nya vägar och en parkering för ett 80-tal bilar. De gamla byggnaderna från Skälläng, som flyttas, kommer att bidra med att historien från Skälläng delvis lever kvar, menar Lolita. Även om föreningens strävan är att behålla känslan från Skälläng kommer den också moderniseras och göras mer tillgänglighetsanpassad med plana lättframkomliga gångvägar och handikapp-parkeringar. 

undefined
Den nya festplatsen kommer kunna utnyttjas mer än den gamla som endast användes till midsommarfirande.

– Fördelen med den nya platsen är också att det är större och att det är mer utvecklingsbart. Vi har tänkt ha den till julmarknader, musikkvällar, allsång, kanske utebio och till olika barnaktiviteter. Jag vill poängtera att vi kommer bevara traditionen med midsommarfirandet, det är det grundläggande.

Om allting går enligt plan siktar Rönö bygdeförening på invigning midsommardagen 2024.

undefined
Lolita Nilsson, Karl-Gustav Wastesson och Olle Karlberg ser fram mot att föreningen kommer äga en egen plats i framtiden och inte vara beroende av en markägares goda vilja.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!