Studenter från Miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet har som en del i sin utbildning hjälpt till med länsstyrelsens arbete med att mäta vattenkvaliteten i Vadsbäcken. Bäcken, som mynnar ut i Bråviken vid Svensksundsviken, har höga halter av fosfor som tillsammans med kväve är det ämne som leder till övergödning och bottendöd i Östersjön.
Gruppen som består av åtta personer har vid fem tillfällen under hösten tagit prover på två olika ställen för att se hur mycket övergödande ämnen som finns i bäcken.
– Jag tycker det roligaste med utbildningen är när vi får vara ute i fält och får se hur det går till på riktigt, säger Jennie Martis, som är en av studenterna som jobbat med Vadsbäcken i kursen Miljö-övervakning.
Studenter från Linköpings Universitet har sedan 2008 tagit vattenprover på samma sätt som länsstyrelsen och Norrköpings kommun gör i deras arbete.
– Det vi kan se är att det har blivit lite bättre gällande fosfor i bäcken sen 2008. Men varken Vadsbäcken eller Svensksundsviken uppnår god ekologisk eller kemisk status, säger Elliot Franzén som också är med i gruppen.
Förutom provtagning och analyser har studenterna jobbat med att ta fram förslag på vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att förbättra vattenkvaliteten. Det är mest som en övning men förslagen presenteras bland annat för länsstyrelsen.
Gruppen har också på sociala medier genomfört en enkätundersökning där de framförallt vänt sig till vikbolänningar och frågat vad de via kommunalskatten skulle kunna tänka sig att bidra med ekonomiskt för att förbättra tillståndet i bäcken och i Svensksundsviken.
– Även om underlaget inte var så stort kunde vi göra en uppskattning av betalningsviljan. Om man sedan skulle skala upp det på hela Norrköpings kommun får man ett belopp som kan fungera som en ungefärlig budget för miljöåtgärder, säger Elliot Franzén.
Sofia Bastviken på enheten för vatten på Länsstyrelsen är positiv till studenternas arbete och vill gärna utveckla samarbetet i framtiden.
– Vi från länsstyrelsen hade en presentation innan deras arbete påbörjades, sedan har vi följt upp och deltagit i en diskussion kring resultaten efteråt.
Har studenter någon gång genom åren kommit med förslag på åtgärd som ni realiserat?
– Förslagen på åtgärder har ofta funnits under en längre tid, men studenternas rapporter bidrar till diskussionen kring vilka åtgärder som behövs.