Det är en gammal tradition och ett säkert vårtecken att, från mitten av april och några veckor framåt, kunna köpa en majblomma av ett barn som ringer på dörren eller står utanför affären.
Majblomman har funnits sedan 1907 och är en ideell barnrättsorganisation som jobbar för att motverka barnfattigdom. På Vikbolandet har den lokala föreningen, som sedan några år gått samman med föreningen i Kvarsebo, sålt blommor och samlat in pengar sedan 1931. Men förra året ställdes insamlingen in på grund av den rådande pandemin.
– I år blir ett speciellt år då försäljningen kommer ske helt digitalt för att undvika all fysisk kontakt och risk för att sprida covid-19, säger Inna EK som är kassör i Vikbolandets och Kvarsebos majblommeförening.
Som vanligt är det barn som sköter försäljningen. Frivilliga barn i de fyra skolorna på Vikbolandet och den i Kvarsebo kommer att ansvara för varsin webbshop på majblomman.se. Släkt, vänner och andra kan gå in i shoppen som barnet ansvarar för, göra sin beställning och få blommorna skickade till sig.
– Vanligtvis är det årskurs två till sex som bjuds in att sälja majblommor, men i år har vi också vänt oss till högstadieklasser för att nå ut bättre. Det blir väldigt spännande att se hur mycket vi får in i år, säger Inna Ek som inte vågar sig på en gissning.
Av det som samlas in går tio procent till barnet, tio procent till klassen eller skolan, 40 procent till riksorganisationen och 40 procent delas ut av den lokala föreningen till behövande barn på Vikbolandet och i Kvarsebo där pengarna samlats in.
Förra året, när covid-19 stoppade försäljningen, delade föreningen ut drygt 37 000 kronor på Vikbolandet och i Kvarsebo. Ett vanligt år brukar det ligga runt det dubbla.
– Oftast går det till kläder, men det kan också vara till avgifter för läger, cuper eller en sommarutflykt. Vi vill att alla ska kunna vara med och vara delaktiga även om familjen har det tufft ekonomiskt.
Inna Ek berättar att bidragen kan vara på allt från några hundra kronor till 7 000 kronor i något enstaka fall. Det brukar röra sig om 20 till 25 varje år som på ett eller annat sätt får ekonomiskt stöd.
– Det som är bra är att barn hjälper barn. Man kan hjälpa sin kompis utan att veta om det. Det känns stort att få vara med att förmedla alla pengarna. Barnen gör ett fantastiskt jobb.