Tekniska nämnden har beslutat att barn som har rätt till skolskjuts inte ska ha mer än två kilometer till sin hållplats, berättar Max Wernberg, trafikplanerare vid Norrköpings kommun.
– I vår planering strävar vi efter att få en så god skolskjuts som möjligt för så många elever som möjligt. Detta innebär att en sammanvägd bedömning måste göras när skolskjutsen planeras. Vi vill att eleverna inte ska få en restid som överstiger 60 minuter och inte heller en gångsträcka till hållplats som överstiger två kilometer. För att många barn inte ska få en lång restid så måste således uppsamlingshållplatser användas, annars skulle rutten ta för lång tid, säger han.
Max Wernberg säger att det ibland kan vara aktuellt med skoltaxi. Men då gäller det främst barn som har en eller flera funktionsvariationer. Men han återkommer samtidigt till att kommunen vill använda de upphandlade skolbussarna i så hög grad som möjligt. För den förälder som uppfattar att vägen till skolskjutsen känns farlig för en sexåring påpekar han att det finns ett föräldraansvar.
– För att barnen tryggt och säkert ska kunna ta sig till sin hållplats är det viktigt att barnet tränas på att vistas i trafiken. Här ligger ett stort ansvar på föräldrarna, säger han.
Är det sant att ni sagt att det inte är någon idé att överklaga beslutet?
– Jag beklagar om familjen uppfattat det som att jag sagt att det inte är någon idé att överklaga beslutet. För så är det inte. Vi brukar istället uppmuntra missnöjda medborgare att överklaga besluten, så att en annan instans får möjlighet att granska vårt beslut.
Ser ni några som helst lösningar på problemet? Här har vi en sexåring som är väldigt orolig för sin väg till skolskjutsen...
– Det är givetvis inte bra att denna sexåring är orolig. Men om föräldrarna inte är nöjda med den tilldelade skolskjutsen så ska de göra en formell ansökan där man förklarar varför den tilldelade skolskjutsen inte fungerar. Sedan får föräldrarna ett formellt beslut som, om de är missnöjda, kan överklaga till Förvaltningsrätten.
– Reglerna för skolskjutsen är utformade generellt för att alla kommuninvånare ska behandlas så lika som möjligt. Detta medför också att vi inte kan ändra så det passar en person. Då blir vi tvungna att ändra för alla medborgare som har en liknande situation.