Ägarna strandsatta - krogen kan tvingas hålla stängt

Krögarparet Mats och Corazon Surber är strandsatta på en ö i coronatider. Det är oklart om Arkösunds hamnkrog kan öppna i sommar.

Arkösunds hamnkrog kan komma att ligga öde i sommar om inte coronapandemin släpper lite av sitt grepp.

Arkösunds hamnkrog kan komma att ligga öde i sommar om inte coronapandemin släpper lite av sitt grepp.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2020-05-13 20:00

– Vi skulle ha flugit hem den 23 mars men bara ett par dagar innan stängdes flygplatsen. Vi väntar nu på att den ska öppnas igen, men det ser ut att dröja, säger Mats Surber.

Den lockdown som skulle sluta 15 maj förväntas förlängas eftersom sex nya fall av corona har inkommit till det lokala sjukhuset.

undefined
Mats och Corazon Surber tillbringar mycket tid vid stranden medan de väntar på att kunna åka till Sverige.

Paret befinner sig på Talikud, en ö med 5000 invånare utanför miljonstaden Davao, där de tillsammans med Corazons familj driver en beachresort. Eftersom ingen får lämna eller komma till ön är även den verksamheten stängd.

– Det som är positivt med den strikta nedstängningen är att vi inte har haft några fall av viruset här på ön. Somliga klagar givetvis på avspärrningarna, men de flesta tycker det är bra att vara skyddad och vi känner oss säkra.

undefined
Skylten som krögarparet satte upp på dörren till Arkösunds hamnkrog efter säsongen 2019 kan komma att hänga kvar under hela sommaren 2020.

Mats och Corazon har drivit Arkösunds hamnkrog sedan 2017 och hade planerat att precis som förra året hålla öppet mellan första april och 30 september.

– Vi bör vara igång i slutet av juni för att det ska kännas bra att öppna. Säsongen i Arkösund är väldigt kort, det är fyra–fem veckor som är väldigt intensiva. Det finns dagar i juli som omsätter mer än hela september. 

Som det ser ut nu ser Mats ett problem att skydda gäster, personal och sig själva och samtidigt gå runt ekonomiskt. Han hoppas och vill öppna, men vet inte än om det kommer att gå.

undefined
Arkösunds hamnkrog kan komma att ligga öde i sommar om inte coronapandemin släpper lite av sitt grepp.

Han tror inte att hamnkrogen kommer att gå i konkurs även om de inte skulle kunna öppna i år. De har inga skulder och hyran är inte hög, så de klarar ett års tapp. Däremot finns inga marginaler att försöka öppna krogen medan de är kvar på Filippinerna eftersom de under högsäsong själva jobbar all vaken tid i verksamheten.

– Jag tycker synd om ungdomarna som räknat med att sommarjobba hos oss, nu kanske de inte får något jobb. Vi har också annonserat hos Arbetsförmedlingen efter en kock. Många har sökt, men vi har bara kunnat svara att vi inte vet hur det blir än.

undefined
Coral garden beach resort som krögarparet driver tillsammans med Corazon Surbers familj på ön Talikud i Filippinerna.

Krögarparet Surber har i över 30 år delat sin tid mellan att jobba i Sverige och i Filippinerna. Nu får de inte lämna ön Talikud. Vad de däremot får göra är att vistas fritt på den 30 kilometer långa ön. 

– Som tur är vi strandsatta på en strand och jag tillbringar nog ett par timmar om dagen i havet. Om vi inte kan öppna i år hoppas jag folk ändå åker till Arkösund och har det bra och att vi ses nästa säsong.

Karta: Arkösunds Hamnkrog
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!