Lantbrukare blev utsatt för sabotage

När Jim Åman åkte till ett av sina gärden för att hämta höbalar fick han en tråkig överraskning – runt 60 balar hade blivit sönderskurna.

På några av balarna var stora sjok av plasten bortskuren.

På några av balarna var stora sjok av plasten bortskuren.

Foto: Privat

Västra Husby2018-07-02 20:18

Åmans Maskinstation bedriver lantbruk på Djurtorps gård där de odlar foder för egen konsumtion och för kunder. Även under sommaren fodrar de sina hästar, och när de skulle hämta höbalar från gärdet vid golfbanan i Västra Husby märke de att någon varit där och saboterat under helgen:

– Plasten var sönderskuren, den går nästan igen helt och det blir totalskit av fodret. Det blir gödsel. Några balar hade de skurit av stora sjok ifrån och skurit av snörena som håller ihop balarna, säger Ronny Åman.

En situation som redan innan sabotaget var illa har nu förvärrats. Ronny Åman berättar att sonen Jim Åman, som driver lantbruket, bara fått ungefär en fjärdedel av de 1 000 balar skörden normalt ger. Det är svårt att säga hur många av de skurna balarna som går att använda:

– De har huggit i mängder av balar, man ser knivbredden i plasten. Vi plastade om så fort som möjligt, men om det gått några dagar går det inte att rädda iallafall. Vi hoppas kunna rädda några men om det är användbart eller inte ser man inte förrän det är dags att öppna balarna. Skörden har varit så dålig att det inte finns foder någonstans, det är stora värden som förstörts. Vi har fasta kunder som räknar med leveranser, det kanske bara är skit i balen när man väl öppnar.

Ronny Åman säger att balarna väger ungefär 600 kilo och priset för en bal ligger på strax under 2 000 kronor. Han är säker på det är barn eller ungdomar som ligger bakom skadegörelsen:

– Det är trånga utrymmen så det måste definitivt varit ungdomar eller barn, de har skurit på insidan där det inte syns utifrån. Balarna står tätt och fyra-fem balar högt, det är inte helt ofarligt.

Han vill varna andra lantbrukare och råder dem till att vara uppmärksamma:

– Vi har börjat åka runt och kolla andra gärden nu, förhoppningsvis har ingen skurit sönder fler balar. Vi vill varna andra och vill att de ska vara lite vakna.

Ronny Åman berättar att de kört hem balarna från gärdet till gården och att de har polisanmält händelsen.

Sommarens torka har slagit hårt mot spannmålsskörden. I Lettland har man infört nationellt katastroftillstånd, och Lantbrukarnas Riksförbund förutspår att en liknande situation kommer uppstå i södra Sverige. Djurägare har svårt att hitta foder till sina djur. Enligt Magnus Berge, ordförande i Söderköping LRF, är köerna till slakterierna fulla då många väljer att slakta sina djur, något som kommer påverka kött- och mjölkproduktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om