Här kan kyrkan öppna ny förskola

Bristen på förskoleplatser i Västra Husby, Östra Ryd, Luddingsbo och Snöveltorp gör att Svenska kyrkan nu överväger att starta en förskola i området. "Ännu finns inga beslut tagna", säger Pontus Mårtensson, kyrkoherde i Östra Ryds församling.

Svenska kyrkan funderar på att starta förskola i Västra Husby. "Alla bollar är i luften än så länge", säger Pontus Mårtensson, kyrkoherde.

Svenska kyrkan funderar på att starta förskola i Västra Husby. "Alla bollar är i luften än så länge", säger Pontus Mårtensson, kyrkoherde.

Foto: Louise Åsenheim

Västra Husby2019-10-11 14:00

Förskoleplatsbristen har funnits i området i flera år och i början av året öppnades garantiplaster i en gammal slöjdsal som byggts om på Västra Husby skola. Lösningen blev dock kortvarig, för vid höstterminens start behövdes lokalen till ytterligare en förskoleklass. Nu är läget återigen så akut att föräldrar som söker plats i januari kan komma att hänvisas till förskolor i Söderköping i stället för i närområdet.

– Hur vi ska lösa det kan jag inte ge svar på i dag, jag hoppas kunna ge besked nästa vecka, säger Maria Palmgren, rektor på Västra Husby och Östra Ryds förskolor.

– Det är en akut fråga som ligger högst upp på agendan. Vi förstår att folk är oroliga, så det är viktigt att det så fort som möjligt blir en lösning på det.

Nu kan lösningen komma från ett annat håll än kommunen, när kyrkorådet i Östra Ryds församling beslutat sig för att undersöka möjligheten att starta en förskola i området.

– Det började med att kommunen hörde av sig till oss för cirka 1,5 år sedan och frågade om de kunde få hyra församlingshemmet i Västra Husby till att ha förskola i, men vi tyckte inte att vi kunde avvara lokalen då, säger Pontus Mårtensson.

Men eftersom platsbristen fortsätter har de kommit på andra tankar. Förskolan skulle i så fall inhysas i något av församlinghemmen, troligen i Västra Husby, och drivas som en friskola.

– Svenska kyrkan skulle vara huvudman, men det skulle vara en så kallat icke-konfessionell förskola (inte en religiös friskola, reds anm.), säger Pontus Mårtensson.

Församlingen har gått ut med en enkät till föräldrarna i trakten för att undersöka intresset. 

– Det blev inte den respons som vi tänkt oss. Ett antal visade intresse, men det var många som inte svarade. Men vi har ändå valt att gå vidare och undersöka förutsättningarna.

En del föräldrar tycker att det är kommunens uppgift att erhålla barnomsorg. Hur ser du på det?

– Det är det mest naturliga självklart, att det är kommunen som ska tillgodose behovet av skola och barnomsorg. Men eftersom de inte har klarat av det har vi börjat fundera på om vi har möjlighet att avvara en lokal och hjälpa till på det sättet.

Kyrkorådet kommer att ta beslut nästa vecka om det ska gå vidare med planerna eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!