I början av 2019 debuterade Maria Lundström från Vånga med filmen "Där vi ses nu", en dokumentär kortfilm om hennes mormor, psykisk ohälsa och självmord. Nu är hon i full gång med sin andra kortfilm, en surrealistisk skräckthriller om moraliska dilemman, inspelad i Vångaskogarna.
Skiljer sig arbetet med den nya filmen mycket ifrån din första?
– Det kan verka som om skillnaden är stor, men idéerna till båda filmerna har uppstått i situationer och frågor ur mitt vardagsliv. Inspirationen till den nya filmen fick jag när jag åkte bil med min son och började fundera över vilka värderingar vi överför till våra barn.
Filmen som heter Roadkill utspelar sig under en biltur där en flicka och hennes mamma råkar ut för en rad märkliga och makabra händelser. Den berättas ur flickans perspektiv och visar mammans desperata försök att upprätthålla en norm där olika varelsers liv värderas olika.
Varför valde du att filma just i Vånga?
– När jag såg filmen framför mig såg jag mina platser och mina vägar som jag åker. Och Vånga är trolskt vackert med den djupa skogen. Det var praktiskt också eftersom vi kunde utgå ifrån mitt hem.
Hur går det till när du skapar film?
– Idén till Roadkill såg jag för mig som en film redan från början, så det gick lätt att skriva manus.
Till sin hjälp har Maria även ett produktionsbolag, Nordantill, som söker pengar, skriver avtal och sätter ihop team för att hitta skådespelare, filmare och klippare. Totalt blir filmen tio minuter lång och inspelningen gjordes under fyra dagar i Vånga.
– Vi hade otur med vädret under inspelningen, det regnade den första dagen men inte de andra, så vi fick spruta vatten på skådespelarna för att det inte skulle se konstigt ut på filmen sedan.
Filmen, som har finansierats av SVT, Norrköpings Filmfond och Film i Öst, beräknas vara färdig i november och kommer att visas på SVT under 2021.
Hur är det att vara kvinna och filmskapare på landsbygden?
– Många flyttar nog till större städer när de börjar arbeta med film, men jag tror inte att det är så mycket svårare bara för att man bor på landet. För mig har organisationen WIFT Östra (Women in film and television) varit en viktig plattform.
Vad är det bästa med att skapa film?
– Det är en sådan lycka att få se ens egen idé komma till liv med hjälp av ett helt team av kreativa människor, säger Maria och ler.
– Det är som magi!