Vardag med väktare efter skolhoten

Det satsas extra mycket på stöd och trygghet när vardagen nu är tillbaka på Valdemarsviks skolor.

Förmiddagsrast på Sörbyskolan. Det är som vanligt igen med skoj och lek bland gungor och sandlådor efter förra veckans hotbrev till kommunens skolor och förskolor.

Förmiddagsrast på Sörbyskolan. Det är som vanligt igen med skoj och lek bland gungor och sandlådor efter förra veckans hotbrev till kommunens skolor och förskolor.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-09-24 20:00

Det är tisdag morgon på Sörbyskolan. Lektionerna är igång och det är tyst i korridorerna. Vid ett av borden vid entrén sitter stödpersonal från kommunen. Uppgiften: Vara tillgängliga, stötta personal och föräldrar och trygga skolmiljön.

– Barnen är jättelugna! Det finns ingen oro. Några föräldrar har uttryckt ängslan, men litar precis som vi på vad polisen säger. Åtgärderna som vidtagits känns trygga just nu. Dels att vi har en väktare. Dels att många dörrar är låsta. Vi har koll på vem som kommer in och går ut från skolan. Vi har det bra, förklarar Gunilla Falk, speciallärare, under en paus.

Hon bedömer att informationen från kommunledningen har varit bra från det att skolhotet blev känt i onsdags.

– Det känns som att vi har fått tid att prata ihop oss. Vi vet hur vi ska bete oss och vad som ska göras. Tanken slog mig förstås att barnen skulle vara upprörda när de kom i fredags – sedan skolan varit stängd i torsdags – men av det märktes ingenting. Det var lugnt och sansat. Vi tolkar det som att föräldrarna inte heller har trissat upp situationen, säger Gunilla Falk.

Det är dags för förmiddagsrast på Sörbyskolan. På några minuter fylls skolgård och lekplats av stojande barn. Ewa Krigsman, lokalordförande i Lärarförbundets avdelningsstyrelse, äter en frukt och dricker en kopp kaffe samtidigt som hon tillsammans med kollegorna håller ett vakande öga över gungställningar, rutschkanor, sandlådor och grönytor.

– Trots allt tråkigt som har hänt så verkar krisplanerna ha fungerat. Personligen blev jag kontaktad av facket på regional nivå som undrade om jag behövde hjälp. Jag upplevde aldrig att det var några tveksameter runt informationen på skolan.

På parkeringen står väktaren Åsa och håller koll på området. Hon är en av vakterna som dagligen befinner sig vid kommunens skolenheter och skapar trygghet efter förra veckans hotbrev mot Valdemarsviks skolor och förskolor. 

– Jag känner ingen osäkerhet här ute. Ingenting. Det är mest hundägare som passerar och flera känner jag numera igen. Barnen är underbara, har koll på vad som händer i närområdet och verkar lugna, säger Åsa och kisar mot septembersolen.

Polisen söker fortfarande efter avsändaren bakom förra veckans anonyma och handskrivna hotbrev till kommunen.

– Kuvert och brev är skickade till NFC för att säkra spår och vi väntar på svar. I nuläget har vi ingen misstänkt för brottet, som rubriceras som olaga hot mot grupp. Totalt är det fem brev, säger Christina Edevärn, förundersökningsledare.

På Sörbyskolans begäran har inga barn intervjuats i samband med vårt besök.

Gunilla Falk pratar säkerhetsaspekter och dagliga rutiner med Caroline Hedvall, sektorchef för barn, utbildning och arbetsmarknad vid Valdemarsviks kommun.
Gunilla Falk pratar säkerhetsaspekter och dagliga rutiner med Caroline Hedvall, sektorchef för barn, utbildning och arbetsmarknad vid Valdemarsviks kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!