Sälarna förstör hans redskap – får ersättning

Sälarna förstörde Erik Gunnarssons utrustning. Nu får han viss ersättning av länsstyrelsen.

Yrkesfiskaren Erik Gunnarsson har stora problem med sälarna. Nu får han viss ersättning av länsstyrelsen.

Yrkesfiskaren Erik Gunnarsson har stora problem med sälarna. Nu får han viss ersättning av länsstyrelsen.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsviks kommun2019-09-28 18:00

Under 2018 hade Erik Gunnarsson från Skogsholmen stora problem med sälar. Sälarna må vara gulliga turistattraktioner i Norrköping – men för en yrkesfiskare är djuret ingen rolig historia.

– Sälen har ökat otroligt mycket de senaste åren. De sliter sönder näten och redskapen till ålfiske. Dessutom äter de ju upp fisken, så jag får mindre fångst, säger Erik Gunnarsson.

I augusti i år fick Länsstyrelsen i Östergötland 150 000 kronor i bidrag från Havs- och vattenmyndigheten. Pengar som ska gå till licensierade fiskare för sälskador på fiske. 

Erik Gunnarsson ansökte i april i år om ersättning och nu står det klart att han får 24 464 kronor av länsstyrelsen.

– Det är klart att det känns skönt att jag får ersättning, även om den nog inte täcker hela förlusten.

Hur mycket har sälskadorna kostat dig?

– Det är ju väldigt svårt att uppskatta hur mycket fisk jag hade fått om mina nät inte hade blivit skadade av sälarna. Därmed vet jag inte hur mycket det rör sig om i uteblivna inkomster, säger Erik Gunnarsson, som står på torget i Valdemarsvik och säljer fisk när vi får tag i honom.

De yrkesfiskare som vill ha ersättning från länsstyrelsen måste rapportera sälskador i sina loggböcker.  Man skriver då hur många redskap som varit utsatta för skador. 

För att minska konflikten mellan sälar och fiske så jobbas det mycket med att utveckla fiskeredskap som är sälsäkra och fiskar effektivt, och som också är enkla att hantera. Tills dess får Erik Gunnarsson och hans kollegor fortsätta att laga näten.

Sälarna är inte populära bland alla.
Sälarna är inte populära bland alla.
Karta: Skogsholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!